szerző:
hvg.hu

Az elmúlt közel két évtizedben rengeteget fejlődött az autók biztonsági felszereltsége, de hogy mennyire, azt két Corolla töréstesztjén lehet igazán látni.

Semmi különös nincs abban, ha az utcán egy 1998-as Toyota Corollát lát az ember. A használtautó-piacon körülbelül 300-400 ezer forintért lehet kapni egy-egy modellt, attól függően, hogy hány kilométer van benne, vagy a hirdetéshez képest ténylegesen mennyire megkímélt az a megkíméltként hirdetett állapot.

A japánok persze az azóta eltelt két évtizedben sok mindent változtattak a modellen. Első ránézésre a külsőben tűnik a legnagyobb különbség, pedig sok minden egyéb is más lett. Hogy mást ne mondjunk, a biztonsági felszereltség. Ez sokaknak valószínűleg nem is tűnik fel, ezért a törésteszteket végző ausztrál ANCAP nevű szervezet fogta, és egymásnak eresztette az 1998-as és a 2015-ös modelleket.

A videóra vett törésteszten mindkét autót 64 km/h-ra gyorsították fel, hogy aztán frontálisan ütköztessék őket. Az eredmény egészen elképesztő volt.

A videóban használt 1998-as Corollában még nem volt légzsák, így a balesetnél a sofőr feje és mellkasa is súlyosan sérülne, míg a 2015-ös változatban az autóst megóvja az elülső és az oldalsó légzsákok.

A legszembetűnőbb különbség azonban az, hogy az 1998-as Corolla eleje szinte teljesen összeroncsolódott, az első ajtó felgyűrődött, és még a tető is megsérült. Ehhez képest a 2015-ös változat utastere szinte sértetlen maradt.

Nem ez az első ilyen teszt, amit mostanában elvégeztek. Tavaly januárban egy 1959-es és egy 2009-es Chevrolet volt az áldozat, idén februárban pedig két Honda volt a törésteszt főszereplője – 20 év különbséggel.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.