szerző:
hvg.hu

Az Aston Martin újdonságának legdurvább verziója akár az F1-es járgányok köridejét is megközelítheti.

Jó ideje nyílt titok, hogy az Aston Martin és a Red Bull Advanced Technologies közösen fejleszt egy új generációs sportkocsit, melyet egészen a közelmúltig egyszerűen csak AM-RB 001 néven emlegetett mindenki, és egy ideje már azt is tudni róla, hogy a végleges neve Aston Martin Valkyrie. Most pedig az is kiderült róla, hogy akár az F1-es autókkal is versenyre kelhet.

David King, a gyártó egyik vezetője ugyanis elárulta, hogy a Valkyrie olyan gyors lesz, hogy nem is annyira a többi hipersportkocsival, hanem sokkal inkább az F1-es versenyautókkal lesz egy szinten. King elmondta, hogy a kocsiból kétféle változat fog készülni: míg az egyik egy közúti forgalomba szánt rendszámos kivitel lesz, addig a másik egy kifejezetten pályázásra szánt verzió. Emberünk szerint ez utóbbival körülbelül olyan köridőket lehet majd produkálni, mint egy 800 lóerős igazi F1-es torpedóval.

A mindössze 150 példányban gyártandó Valkyrieben egy 6,5 literes lökettérforgatú, 1130 lóerő körüli teljesítményű V12-es szívómotor kap helyet. A Forma–1-ből eredeztethető fejlett hibrid technológiát felvonultató autó motorját a Cosworth fejleszti, és bár a pontos adatait egyelőre sűrű homály fedi, sokat sejtet, hogy a fejlesztők 400 km/h-s végsebességről beszélnek. De ami talán ennél is érdekesebb, hogy a KERS rendszeres Valkyrie-vel várhatóan kevesebb mint 10 másodperc alatt lehet majd állóhelyzetből 320 km/h-s tempóra gyorsítani.

Az Adrien Newey által tervezett, mindössze 1 tonnás jármű tradicionálisan nagy hátsószárny nélkül is hatalmas leszorítóerővel kecsegtet, ami kanyarokban állítólag akár 4,5 G-s oldalgyorsulást is lehetővé tesz. Összehasonlításképp, a McLaren P1 e tekintetben "csak" 2 G-re képes.

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!