szerző:
MTI

A tesztpálya első üteme készülhet el tavaszra vagy nyárra. A költségek eddig 42 milliárd forintnál tartanak.

Jövő nyártól már használhatják az autógyártók a zalaegerszegi járműipari tesztpálya első ütemeként elkészülő kör alakú pályát – ezt mondta a helyszínen csütörtökön a tesztpálya kormánybiztosa, Palkovics László oktatásért felelős államtitkár.

A 250 hektáron elterülő tesztpályát két és fél év alatt akarják megépíteni, és Palkovics László szerint eddig tartják az ütemtervet.

Az első fázis, a 300 méter átmérőjű, dinamikus felületű tesztpálya jövő tavaszra vagy nyárra lehet készen. A teljes beruházás az eddigi adatok szerint körülbelül 42 milliárd forintba kerül.

A tesztpályát építő és működtető cégben, az Autóipari Próbapálya Zala Kft.-ben a kormány a napokban 15 milliárd forintos tőkeemelésről döntött, ami elsősorban az első ütem befejezését szolgálja – mondta Palkovics László.

Vigh László országgyűlési képviselő, a tesztpálya miniszteri biztosa arról beszélt, hogy a kör alakú tesztpályán a földmunkák után csütörtökön elkezdődött a geotextil és a 70-80 centiméter vastag kőalap terítése, ami évtizedekig jelentős terhelést képes majd elviselni. A 300 méteres körpályához körülbelül 50 ezer tonna kőzúzalékot szállítottak már a helyszínre.

A város környékén kialakítandó 5G-s informatikai hálózattal is összehangolva készülő tesztpálya közvetve és közvetlenül összesen körülbelül 350 új mérnöki álláshelyet teremt. A pályához benzinkutat, szállodát és más kiszolgáló létesítményeket is építenek.

A Nemzetgazdasági Minisztérium korábbi közlése szerint az első ütemben egyebek mellett a fékteszteket lehetővé tévő zónát és a járművek kezelhetőségi pályáját építik meg, illetve az autonóm járművek vizsgálatát lehetővé tévő zónát.

A második fázisban, 2018-tól épül meg a nagysebességű viszonyokra alkalmas ovális pálya, a teljes beruházás 2019 végére készülhet el.

Korábbi hírek szerint nemcsak önvezető autók, hanem buszok és teherautók tesztelésére is alkalmas lesz az új pálya, amely a kormány elképzelése szerint erősíti majd az ország járműiparban betöltött szerepét.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter tavaly év végén arról beszélt, hogy a zalaegerszegi beruházás megvalósítása rövid távon 0,1 százalékkal, hosszú távon pedig az ennek hatásaként megvalósuló új járműipari beruházások 100 milliárd forintonként akár további 0,3 százalékponttal növelhetik a magyar gazdaság teljesítményét a kormány becslése szerint.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Gazdaság

Kimutatható lesz a magyar GDP-ben a zalaegerszegi tesztpálya

A zalaegerszegi járműipari tesztpálya beruházás megvalósítása rövid távon 0,1 százalékkal, hosszú távon pedig az ennek hatásaként megvalósuló új járműipari beruházások 100 milliárd forintonként akár további 0,3 százalékponttal növelhetik a magyar gazdaság teljesítményét - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken.