szerző:
MTI

A tesztpálya első üteme készülhet el tavaszra vagy nyárra. A költségek eddig 42 milliárd forintnál tartanak.

Jövő nyártól már használhatják az autógyártók a zalaegerszegi járműipari tesztpálya első ütemeként elkészülő kör alakú pályát – ezt mondta a helyszínen csütörtökön a tesztpálya kormánybiztosa, Palkovics László oktatásért felelős államtitkár.

A 250 hektáron elterülő tesztpályát két és fél év alatt akarják megépíteni, és Palkovics László szerint eddig tartják az ütemtervet.

Az első fázis, a 300 méter átmérőjű, dinamikus felületű tesztpálya jövő tavaszra vagy nyárra lehet készen. A teljes beruházás az eddigi adatok szerint körülbelül 42 milliárd forintba kerül.

A tesztpályát építő és működtető cégben, az Autóipari Próbapálya Zala Kft.-ben a kormány a napokban 15 milliárd forintos tőkeemelésről döntött, ami elsősorban az első ütem befejezését szolgálja – mondta Palkovics László.

Vigh László országgyűlési képviselő, a tesztpálya miniszteri biztosa arról beszélt, hogy a kör alakú tesztpályán a földmunkák után csütörtökön elkezdődött a geotextil és a 70-80 centiméter vastag kőalap terítése, ami évtizedekig jelentős terhelést képes majd elviselni. A 300 méteres körpályához körülbelül 50 ezer tonna kőzúzalékot szállítottak már a helyszínre.

A város környékén kialakítandó 5G-s informatikai hálózattal is összehangolva készülő tesztpálya közvetve és közvetlenül összesen körülbelül 350 új mérnöki álláshelyet teremt. A pályához benzinkutat, szállodát és más kiszolgáló létesítményeket is építenek.

A Nemzetgazdasági Minisztérium korábbi közlése szerint az első ütemben egyebek mellett a fékteszteket lehetővé tévő zónát és a járművek kezelhetőségi pályáját építik meg, illetve az autonóm járművek vizsgálatát lehetővé tévő zónát.

A második fázisban, 2018-tól épül meg a nagysebességű viszonyokra alkalmas ovális pálya, a teljes beruházás 2019 végére készülhet el.

Korábbi hírek szerint nemcsak önvezető autók, hanem buszok és teherautók tesztelésére is alkalmas lesz az új pálya, amely a kormány elképzelése szerint erősíti majd az ország járműiparban betöltött szerepét.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter tavaly év végén arról beszélt, hogy a zalaegerszegi beruházás megvalósítása rövid távon 0,1 százalékkal, hosszú távon pedig az ennek hatásaként megvalósuló új járműipari beruházások 100 milliárd forintonként akár további 0,3 százalékponttal növelhetik a magyar gazdaság teljesítményét a kormány becslése szerint.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
MTI Gazdaság

Kimutatható lesz a magyar GDP-ben a zalaegerszegi tesztpálya

A zalaegerszegi járműipari tesztpálya beruházás megvalósítása rövid távon 0,1 százalékkal, hosszú távon pedig az ennek hatásaként megvalósuló új járműipari beruházások 100 milliárd forintonként akár további 0,3 százalékponttal növelhetik a magyar gazdaság teljesítményét - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken.