szerző:
hvg.hu

Hazánkban jelenleg tombol a nyári kánikula, de mutatunk egy olyan helyet, ahol már-már felüdülés lenne a 40 fokos hőmérséklet.

Magyarországon ezekben a napokban tartósan 27 Celsius-fok felett alakulhat a napi középhőmérséklet, ezért egészen péntekig harmadfokú hőségriadót rendeltek el. A csúcshőmérséklet elérheti a 40 fokot, ami még az egészséges és fiatal szervezet számára is komoly terhelést jelent, nem beszélve a betegekről és az idősekről. Hazánkban egyébként 2007-ben Kiskunhalason mérték a legnagyobb hőmérsékletet, mégpedig július 20-án 41,9 fokot.

Van azonban egy olyan hely a Földön, ahol a nappali átlaghőmérséklet júliusban eléri a 47 Celsius-fokot, sőt ezen a helyen 1913. július 10-én 56,7 fokot mértek, ami azóta bolygónk legmagasabb hőmérséklete. Ez a hely nem más, mint az Egyesült Államokban található Death Valley (Halál Völgy) Nemzeti Park. Ez a mintegy 13 600 négyzetkilométeres völgy a Föld egyik legforróbb területe, mely rendkívül száraz időjárásáról ismert.

Éppen ezért az autógyártók előszeretettel tesztelik ezen a vidéken a hivatalosan még be nem jelentett modelljeik sorozatgyártáshoz közeli álcázott prototípusait, hogy azok hogyan viselik az embertelen hőséget. Érdekesség, hogy az éves csapadékmennyiség kevesebb mint 50 milliméter, vagyis az autók ablaktörlőjét nem pont itt szokták tesztelni a gyártók.

©

 

©
©
©
©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!