szerző:
László Ferenc

Hiába a katonai álcázás, ezzel a kelet-német különlegességgel nem igazán lehet titokban közlekedni.

Az NDK-beli Eisenachban 1966-ban kezdték meg a köznyelv által egyszerűen csak "kocka" Wartburgnak nevezett 1000-es, majd pedig 353-as típusjelzésű személyautók gyártását. A kétütemű motorral szerelt füstokádó és olyannyira jellegzetes hangú Wartburgokat egészen 1990-ig gyártották.

1989-ban azonban feltűnt a színen a kívül-belül enyhén modernizált Wartburg 1.3, melynek motorházteteje alatt már egy sokkal modernebb, négyütemű VW-erőforrás kapott helyet. 1991-ig közel 153 ezer példány készült ebből a modellből, és ebből vélhetően igen kevés rendelkezett négy helyett hat kerékkel.

Nekünk azonban nemrégiben sikerült lencsevégre kapnunk egy hatkerekes (az oldalsó pótkerekekkel együtt már nyolckerekes) Wartburg 1.3-at, ami többek közt katonai rejtőfestéssel, angol rendszámmal, spéci vashálókkal és egyetlen üléssel rendelkezik. Íme:

©

 

©
©
©
©
©
©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!