szerző:
hvg.hu

A brit Royal Mail a napokban jelentette be, elektromos autókat állít be a flottájába. A Magyar Posta már tavaly meglépte ugyanezt.

Amellett, hogy ha lassan is, de biztosan egyre több elektromos személyautó lesz az utakon, nagyon fontos, hogy ne csak az átlagemberek váltsanak zéróemissziós járműre, tegyék meg ezt a cégek is. Ezen felbuzdulva a brit királyi posta, azaz a Royal Mail a napokban bejelentette: kezdésnek kilenc elektromos haszongépjárművet vásárol.

Az Engadget beszámolója szerint az autókat az Oxford megyében működő Arrival nevű cég készítette, amelyek megközelítőleg 160 km-es hatótávval rendelkeznek. A kocsikat a brit királyi posta a London belvárosában található központjából indítja majd útnak, hogy a brit főváros különböző részeire, vagy annak külterületeire szállítson csomagokat.

Az Arrival most csatasorba álló autói az elsők abból a több mint 50 ezer elektromos járműből, amit a tervek szerint egy év alatt gyártanak majd le a Banbury-ben található üzemben. Ez utóbbi különlegessége, hogy csak és kizárólag robotok dolgoznak az autókon, amiket mesterséges intelligencia irányít.

©

A Royal Mail azonban nemcsak az Arrival autóit használja majd. Néhány héttel korábban a posta a Peugeot-val írt alá együttműködési megállapodást, melynek keretében 100 elektromos autót vásárolnak a franciáktól. Az e-flotta egyébként decemberben kezdi majd meg a szolgálatot.

A brit királyi posta emellett az Egyesült Királyságban található depóknál töltőket is telepít, hogy minél hatékonyabb legyen az elektromos autók használata. Persze ez egyelőre még nem váltja meg a világot, hiszen a Royal Mailnek nagyjából 49 ezer járműből álló flottája van, de kezdetnek azért ez sem rossz.

Hasonló lépést egyébként már a Magyar Posta is tett, ráadásul hamarabb: még 2016 decemberében jelentették be, hogy 18 darab Nissan elektromos kisáruszállító autóval bővítették a flottájukat, amiből 10 mobilpostaként, 8 pedig nagyvárosi csomagkézbesítőként dolgozik a hálózatban. Igaz, ezeknek a hatótávolsága elmarad a brit Arrival által gyártott autókétól, ugyanis 80-120 km megtételére képesek egy feltöltéssel.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!