szerző:
hvg.hu

Mutatjuk, hogy olvasóink szerint mennyit kell tudni elmennie egy elektromos autónak egy feltöltéssel.

A múlt hét elején írtunk egy egyesült államokbeli felmérésről, melynek résztvevőit arról kérdezték meg, hogy szerintük mennyi lenne egy villanyautó ideális hatótávolsága. Ebben a felmérésben a válaszadók 38,9 százaléka azt nyilatkozta, hogy 480 kilométerrel már elégedett lenne, 26,7 százalék viszont csak akkor venne e-autót, ha az egy feltöltéssel 800 kilométert lenne képes megtenni.

Az USA-ban persze általában nagyobb távolságokra autóznak az ott lakók, mint az itthoni magyarok, így azt gondoltuk, hogy érdemes lenne megkérdezni olvasóinkat az ezzel kapcsolatos elvárásaikról. Nos, rögtönzött közvélemény-kutatásunkban mintegy 2 ezren vettek részt, és a szavazatok legnagyobb része, egész pontosan 34 százaléka a 480 kilométeres hatótávra érkezett.

Ettől jelenleg még nagyon messze vagyunk, hiszen a legtöbb mostanság kapható e-autó ennek még a felét sem képes megtenni egy tankolással, vagyis feltöltéssel.

A szavazók 20,9 százaléka ennél is többre, mintegy 640 kilométeres elektromos hatótávra vágyna, 19,3 százalék pedig nem adná alább 800 kilométernél. 18,5 százalék szerint 320 kilométer már elég lehet, 4 százalék pedig beérné mindössze 160 kilométerrel. Ez utóbbi az a távolság, amit a legtöbb jelenleg kapható e-autó általában minden további nélkül tud.

Magyarul a jelenlegi villanyautók hatótávolságával olvasóink alig 4 százaléka elégedett.

Végül pedig említést érdemel az a 3,4 százalékos voksmennyiség, ami "az autó gyorsan tankolható üzemanyaggal menjen, ne árammal" opcióra érkezett.

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!