szerző:
hvg.hu

Felpörgött a skót döntéshozás, nyolc évvel hamarabb állhatnak le a belső égésű motorral szerelt új autók árusításáról, mint amit korábban Nagy-Britannia tervezett.

Egyre több ország hoz olyan döntést, amellyel száműznék az utakról a belső égésű motorral szerelt autókat. Norvégia elsőként vállalta, hogy 2025-től betiltja a benzin- és dízelüzemű autók árusítását, Németország 2030-tól tervezi ugyanezt. Hollandia (több amerikai állammal együtt) 2050-re tűzte ki ezt a célt, az Egyesült Királyságban pedig a tervek szerint 2040-től állnak le a dízeles és benzines autók eladásával. Az utóbbi döntéshozói ugyanakkor azt is kijelentették, igyekeznek ennél jóval hamarabb átállni. Skóciában pedig mindezt komolyan vették.

Az Independent beszámolója szerint a skót parlament tagjai arról döntöttek, hogy a tervezett dátumnál nyolc évvel korábban, már 2032-től betiltják a benzin- és dízelüzemű új autók árusítását. A döntés nemcsak a személyautókat, de a kisteherautókat is érinti.

A tervek szerint a következő években jelentősen bővítenék az ország töltőhálózatát, valamint az A9-es autópályát teljes hosszában elektromosautó-baráttá építenék át.

Mindez azt is jelenti, hogy használtan minden bizonnyal lehet majd még vásárolni belőlük, a gyártóknak azonban megfelelő alternatívát kell kínálniuk a jelenlegi modellek helyett.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!