szerző:
hvg.hu

A 47-es főút hódmezővásárhelyi elkerülő szakaszának Szeged felőli végcsomópontjában építik a különleges formájú körhidat. A fel- és lehajtókon még javában dolgoznak, van olyan rész, ahol csak a tartóoszlopok állnak, de a kivitelező cég fotóin már kivehető az építmény végleges formája.

A 47-es főút hódmezővásárhelyi elkerülő szakasza 12,7 kilométeres lesz, tavaly novemberben kezdték építeni, és a tervek szerint jövő tavaszra tudják mentesíteni a várost az átmenő forgalom alól. A Szeged felőli végcsomópontban épülő körhíd a legnagyobb ilyen építmény lesz az országban.

A Nemzeti Infrastruktúra fejlesztő Zrt. oldalán azt írták korábban, hogy a körhíd összesen 9 szerkezetből áll: a vasútvonal feletti hídból, négy, főút feletti hídszerkezetből, illetve a két-két fel- és lehajtó ágból. Júliusban emelték be a 47-es főút feletti hídrészekhez az íves acél tartógerendákat, amelyek súlya páronként körülbelül 30 tonna. A gerendákat 40 szakember felügyelete mellett, egy 400 tonnás daru emelte be.

A Colas Magyarország Facebook-oldalán hétfőn tette közzé friss fotókat a körhídról.

©
©

Az Indóház.hu szerint az épülő műtárgy sokakban ellenérzéseket kelt, illetve volt, aki felvetette, hogy valóban szükség van-e egy ilyen grandiózus hídra, nem lehetett volna takarékosabb megoldást találni-e.

A közlekedési portál úgy tudja: két változat versengett, amikor tervezték az elkerülő utat, egy északi és egy déli, végül az északi mellett döntöttek.

Hódmezővásárhely mellett a forgalomtechnikai kialakítást alapvetően meghatározta az, hogy ott van a 47-es Szeged és Hódmezővásárhely közötti, négysávos szakasza, valamint a Békéscsaba és Szeged közötti vasútvonal.

Bár több szempontból is kedvező lett volna a vasutat mélyvezetésben keresztezni, a talajvíz magasan van a helyszínen, egyebek mellett a fotókon is jól látható tó miatt, maradt ezért az a megoldás, hogy megemelik a csomópontot.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!