szerző:
hvg.hu

Az Alfa Romeo G1 idén már 96 éves, de továbbra is kitűnő állapotban van, és egy igazi erőmű lapul benne.

A klasszikus autókért általában egy vagyont elkérnek, nem véletlenül. Az autógyártás kezdetéből származó modelleket óriási becsben tartják a gyűjtők, hiszen igazi törnténelmi darabokról van szó. Nincs ez másként az alábbi Alfa Romeóval sem, amit nem kevesebb mint 1,5 millió dollárért, vagyis nagyjábból 390 millió forintért kezdtek el árulni.

A kocsi nem más, mint az 1921-es Alfa Romeo G1, a világ első Alfa Romeója. Bár az olaszok már 1910-ben megalapították a vállalatot, és a két időpont között eltelt 11 évben is gyártottak autót, a cég csak 1920-ben vette fel az Alfa Romeo nevet, így valójában ettől kezdve számítják a történetét.

©
©
©
©
©

A G1 az ekkor létrejött Alfa Romeónak volt az első modellje, rögtön egy luxusautó, amivel a Rolls-Royce számára akartak konkurenciát teremteni. A kocsi ennek szellemében 6,3 literes(!) motort és 70 lóerőt kapott, amivel 120 km/h-ig lehetett gyorsulni. 1921-ben.

©
©
©
©
©

A most eladásra kínált modell a 6018-as sorozatszámot kapta, ami ennek a szériának az utolsó modelljét jelenti. A kocsit Ausztráliába vitték a gyártás után, és valószínűleg ennek köszönhető, hogy képss volt átvészelni a világháborút is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.