szerző:
hvg.hu

A környező országok némelyikében használják egy ideje. Talán nem ok nélkül.

Magyarország területén nem találkozhatunk ezzel a figyelmeztető táblával, viszont a környező országokban, Romániában akár előfordulhat. Fontos tudni a jelentését – hívja fel a táblára a figyelmet a vezess.hu. Hozzáteszik: a tábla neve Bulgáriában egyszerűen fekete pont, és általánosságban veszélyes útszakaszt jelöl. Pontos definíciója szerint: “Útszakasz magas baleseti kockázattal.”

A táblát Romániában 2014-ben vezették be, olyan szakaszokon, ahol öt évre visszamenőleg több halálos és/vagy súlyos közlekedési baleset történt. „A piros háromszög közepén nagyméretű fekete ponttal figyelmezteti a gépjárművezetőket, hogy lassítsanak és kerüljenek mindenfajta veszélyes manővert 1 kilométeres távolságon keresztül” – írta anno a frissujsag.ro.

A hazai KRESZ-ben ez a tábla lényegében megfeleltethető az „Egyéb veszély” táblának – talpán álló háromszög, közepén felkiáltójellel - amelyet gyakran kiegészítő információval látnak el. Ilyen táblát a veszély konkrét helye (a veszélyes útszakasz kezdete) elé raknak ki autópályán 250 - 500 méterrel, lakott területen kívül egyéb úton 150 - 250 méterrel, lakott területen 50 - 100 méterrel, kivéve, ha a jelzőtábla alatt elhelyezett kiegészítő tábla rövidebb távolságot jelöl meg.

Ugyanakkor a Romániaihoz hasonló, kifejezetten csak a balesetveszélyes helyszínre vonatkozó kizárólagos jelölést az itthoni KRESZ-ben is el tudnánk képzelni.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!