szerző:
hvg.hu

Az autóipar parazitája egy dél-koreai cég, ugyanis lényegében bármilyen autóból lehet Brenthon márkájút faragni. Csak ki kell cserélni az emblémákat. Ennyi.

Az átcímkézés nem újdonság az autóiparban sem. Például, amit a General Motors is csinált évtizedeken át, hogy azonos technikát több márkanevén árusított. Chevrolet, Opel, Holden, Vauxhall azonos alapú autók, apróbb-nagyobb részletkülönbségekkel. Ez különösen működött eltérő kultúrájú országokban, eltérő földrajzi térségekben.

A dél-koreai Brenthon hozzáállása viszont teljesen más. A cég a Hyundai és Kia modellekre szakosodott, de foglalkozik akár Mercedes-Benzekkel is. A cég egyáltalán nem gyárt semmit, leszámítva saját márkajelzésén kívül. Alig pár dollárért árusítja ezeket a kiegészítőket. A Brenthon Equipment & Ornament gyártó vállalat egész egyszerűen azt kínálja, hogy átcímkézzük saját autónkat. A szlogenjük sem túl bonyolult: Be different – vagyis „Légy másmilyen”.

Brenton Santa Fe - vagyis Hyundai
©
Brenthon Optima - vagyis Kia
©
Brenthon Sorento - vagyis Kia
©
©
©

Az igazat megvallva érdekes üzleti stratégia, de úgy tűnik, Dél-Kelet Ázsiában működik. Az anyacégek nem is igazán tudni mit tehetnek az ellen, ha valaki úgy gondolja, lecseréli a saját autójának logóját. Ez jogilag egyáltalán mennyire szabályos? A többség, vélhetően csak nem akar egy Mercedesből Brenthont csinálni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!