szerző:
hvg.hu

Kedvező intézkedés idéntől, hogy az autópályák fizetős szakaszára felhajtás után is lehet e-matricát vásárolni. A lehetőséggel viszont vissza is lehet élni.

Idéntől az útdíjhasználati jogosultságot a díjköteles útra hajtást követő egy órán belül még büntetés nélkül meg lehet vásárolni. Vagyis, onnantól számítva van 60 percünk e-matricát vásárolni, ha elfelejtettük volna, hogy elhaladtunk egy ellenőrző pont kamerája előtt.

A Napi.hu pontosan ennek a lehetőségnek kapcsán hívta fel a figyelmet, hogy megeshet, hogy néhány úthasználó csak abban az esetben vesz majd matricát, ha megbizonyosodott arról, hogy ellenőrizték, például találkozott egy mobil egységgel.

A Napi megkereste az Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot (NFM) a kérdésével, ahonnan azt a választ kapták, hogy az új előírás megalkotásának alapvető célja nem az utólagos vásárlás általános lehetőségének biztosítása, hanem a jóhiszemű úthasználók akaratlan tévesztés, mulasztás miatt keletkező pótdíjfizetési kötelezettségének elkerülhetővé tétele volt.

A lap felidézte, hogy tavalyelőtt, Fónagy János, az NFM államtitkára még elutasította a visszamenőleges vásárlás lehetőségét, pontosan a fent is említett lehetőségek miatt. Ott a kérdés előzménye az volt, hogy, aki este vesz 10 napos e-matricát, az rosszabbul jár azoknál, akik ugyanazon a napon reggel vásárolnak, hiszen míg utóbbiak tíz teljes napot, előbbiek csak kilencet fizetnek. Itt merült fel, hogy visszamenőleg is érvényes lehetne a matrica.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!