szerző:
MTI

A szalon alkalmazottai is nők lesznek. Szaúd-Arábiában szupermodern újítások is a küszöbön állnak: megengedik például azt is a nőknek, hogy moziba járjanak.

Megnyílt az első, kifejezetten nőknek kialakított autószalon a szaúd-arábiai Dzsiddában csütörtökön, öt hónappal azelőtt, hogy hivatalosan is a volán mögé ülhetnek majd nők az országban.

A szalonban csak nők dolgoznak, ők válaszolnak a pénzügyi kérdésekre is.

A szélsőségesen konzervatív muszlim királyságban szeptemberben törölték el a nők autóvezetési tilalmát, ami ellen a jogvédők több mint három éve küzdöttek már.

Idén júniustól először vezethetnek a szaúd-arábiai nők autót, motorkerékpárt és teherautót is. Addigra mindennek készen kell állnia a közlekedés több millió új résztvevője számára.

A nők autóvezetési joga Mohammad bin Szalman koronaherceg Vision 2030 nevű modernizációs programjának része. A héten közölték, hogy a királyság női lakói már futballmeccsre is járhatnak, márciustól a mozik is megnyitják előttük a kapuikat.

A nőket azonban még mindig sok szabály korlátozza, tanulásukhoz vagy az utazásukhoz például egy férfi családtagjuk engedélyére van szükségük.