szerző:
hvg.hu

A német gyártó ikonikus sportszedánja két éven át nem lesz elérhető, de az M4 megmarad a kínálatban.

Januárban röppent fel a pletyka, miszerint a BMW már idén májusban leállítja az aktuális M3-as gyártását, a legfrissebb híradások pedig arról szólnak, hogy erre végül is csak néhány hónappal később, augusztusban kerül majd sor. Az ok egyszerű: a típus csak egy új szűrő beszerelésével és egy új homologizációs eljárással tudna megfelelni a jelenlegi NEDC-t (New European Driving Cycle) váltó, szigorúbb új WLTP (Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure) előírásoknak.

A BMW ezt nem kívánja meglépni, ehelyett inkább leállítja a négyajtós M3 gyártását. Jó hír, hogy a kétajtós M4 kupé és kabrió továbbra is gyártásban marad, ezen modellek esetében ugyanis a vállalat megoldja az új szabványra történő felkészítést. Természetesen úgy, hogy közben a teljesítmény ne csökkenjen.

Aki tehát M3-ast szeretne vásárolni, az mihamarabb rendelje meg álmai autóját. Ellenkező esetben legalább 2020-ig kell várnia, ugyanis várhatóan ekkor fog bemutatkozni az újgenerációs 3-as sorozatból készített vadonatúj M3-as. Ez utóbbi duplaturbós 3 literes 6 hengeres motorja állítólag 460-500 lóerő körüli teljesítménnyel fog rendelkezni.

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.