szerző:
hvg.hu

Az új találmány hazai elterjesztője értesítette az Indexet, hogy fordulat történt, a Magyar Közút méltányosságból elengedte a gyalogos-átkelőhelyeket biztonságosabbá tevő zebrazászlók hatósági díját, így azokat fel lehet szerelni.

Mi is beszámoltunk arról a pofonegyszerű megoldásról, amely nagyban növelheti a lámpa nélküli gyalogosátkelőhelyeken való közlekedés biztonságát: a rendszer lényege, hogy a gyalogosok az átkelőnél kihelyezett zászlókat maguk elé tartva átmennek a túloldalra, ott pedig visszahelyezik azokat egy másik dobozba. Ennyi, nem több.

Az ötlet gombamód kezdett szaporodni, Dunaharasztiban, Gyálon, Telkiben és Zircen is beindult a zászlósítás, Gödöllőn viszont a közúti szakfelügyelet negatív hozzáállása miatt utólag le kellett szerelni a zászlókat, pedig azok roppant népszerűek voltak – írja az Index. Ezután felháborodva jelentkeztek a pomázi, szentendrei zebrazászlósok, hogy a Magyar Közút mint szakfelügyelet valóban hozzájárult a kihelyezéshez, csak éppen zebránként 34 ezer forint hatósági díjat kérnek cserébe, és az út mellé nem engedik felszerelni a zászlótartókat.

A kezdeményezés hazai motorja, Füle Sándor most azt írta a lapnak, hogy megoldódott a probléma, a felügyelet méltányosságból ugyanis elengedte a zebrazászlók hatósági díját, és könnyített a felszerelés követelményein. És bizonyára ugyanez történik majd a többi helyen is.

Aki viszont ilyen zászlót szeretne kihelyezni jelzőlámpás irányítás nélküli átkelőknél, minden esetben engedélyt kell kérnie az adott út kezelőjétől – hívta fel a figyelmet a Magyar Közút. Ha a zászlótartók csak közműoszlopra helyezhetők ki, akkor pedig a közműveket fenntartó társaság engedélyére is szükség van – olvasható a cikkben.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.