szerző:
hvg.hu

Pécs egyik legforgalmasabb kereszteződésében tudnak csak hozzányúlni a csatornához, ami a belváros szennyvizét gyűjti össze. Ezen a szakaszon könnyen keletkeznek zsírdugók, méghozzá meglehetősen gyomorforgató hulladékokból.

Eldugult egy fővezeték Pécs belvárosában, a Konzum áruháznál. A szolgáltató csatornatisztító járműve csak a forgalmas Bajcsy-Zsilinszky utca–Rákóczi út kereszteződésében fér hozzá a meghibásodáshoz, emiatt átmenetileg rendőri irányítás mellett halad a forgalom és torlódás lehet – írja a bama.hu.

Csöngei Adrienn, a Tettye Forrásház Zrt. sajtószóvivője azt mondta: egy 400 mm átmérőjű vezeték dugult el, ami a belváros szennyvizét gyűjti össze. A vezetéket rendszeresen tisztítják, éppen azért, hogy megelőzzék az ilyen problémákat. A nagy forgalmú útszakasz alatt legutóbb ősszel mosták át a hálózatot, és éjszaka, hogy ne akadályozzák a forgalmat.

A szolgáltató szakemberei speciális magas nyomású technológiai járművel mossák a fővezetéket. A csatornamosó fej akár 120 bar erővel is dolgozhat, ez olyan, mintha egy felhőkarcoló tetejéig lövellne fel a vízsugár. Egy-két óra múlva helyreállhat a közlekedés a pécsi belvárosban.

Leggyakrabban zsírból, vécépapírból, nedves törlőkendőkből, rongyokból és más csatornahulladékból keletkezik dugulás. Az ételmaradékokból, a lefolyóba leérkező használt olajból, zsiradékból pedig könnyen keletkezhet zsírdugó, mert ezek az anyagok megdermednek és rátapadnak a csatorna falára.

Legutóbb Londonban egy 250 méter hosszú, 130 tonnás zsírmonstrum tömítette el az ottani csatornát – emlékeztet a lap.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!