szerző:
hvg.hu

Ilyen az, amikor házhoz, pontosabban kocsihoz jön az okostelefonon rendelt üzemanyag.

A benzinkutakon adott esetben bele lehet futni igen hosszú kocsisorokba, ráadásul ha már megvagyunk a tankolással, akkor még a shopban is hosszú percek telnek el, mire ki tudjuk fizetni a benzin vagy a gázolaj árát. Ennél sokkal időtakarékosabb megoldás, ha nem mi megyünk benzinkútra, hanem az ottani szolgáltatások jönnek el hozzánk.

Hazánkban ugyan egyelőre még nincs ilyen lehetőség, az Egyesült Államokban viszont igen. Ilyen szolgáltatást nyújt például a 2016-ban indított, Yoshi nevezetű startup, melyben olyan komoly fantáziát lát az ExxonMobil és a General Motors Ventures, hogy most 13,7 millió dollárt fektetnek a vállalkozásba.

©

A szolgáltatás igénybe vételéhez nem kell mást tenni, mint telepíteni a Yoshi alkalmazást a kompatibilis okostelefonokra. Az applikációban meg kell adni a kocsi adatait, illetve azt, hogy a cég szolgáltatásait rendszeresen, havidíjas rendszerben, vagy esetleg csak esetenként szeretnénk igénybe venni.

A Yoshi nemcsak az üzemanyagot viszi házhoz, ugyanis a cég munkatársai többek közt a gumikat is leellenőrzik, lemossák az autót, kicserélik a kopott ablaktörlőket, és még akár a fáradt olajat is lecserélik. A szolgáltatás jelenleg Atlantában, Austinban, Chicagóban, Nashville-ben, Los Angelesben és San Franciscóban vehető igénybe, de a most bejelentett befektetésnek köszönhetően a közeljövőben számos új helyen is fel fog bukkanni a Yoshi.

2016 óta Európában is működik hasonló vállalkozás: Franciaországban a Tank You szolgáltatás keretein belül lehet akár a saját házunk előtt tankolni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!