szerző:
hvg.hu

Az alábbi videóban látható brazil autósnak többé már nem okoz gondot, ha az utcán parkolva ráállnak az autójára.

Valószínűleg nem lövünk nagyon mellé azzal, ha azt mondjuk, nemcsak velünk fordult már elő, hogy az utcán parkolva elölről-hátulról ráálltak az autónkra. Ilyenkor szerencsésebb esetben valahogy még ki lehet küzdeni az autót, rosszabb esetben viszont várni kell addig, amíg a tulajdonos(ok) meg nem érkeznek.

Valószínűleg ebből lett elege annak a brazil autósnak, aki egy egészen zseniális módját választotta annak, hogy bármilyen szűk helyről ki tudjon állni a kocsijával. A videó alapján elsőre nekünk is az ugrott be, hogy biztoan a haverjaival emeltette meg és húzatta arrébb az autó hátsó részét, de a valóságban szó sincs ilyesmiről.

A beszámoló szerint a trükk egy ötödik kerékben rejlik, amit az autó hátsó részére, keresztbe szerelt fel a sofőr. A kereket egy elektromos motor hajtja a hidraulikával együtt. Így amikor szükség van rá, az autó tulajdonosa csak megnyom egy gombot, és a rendszer automatikusan felemeli a kocsit, majd szép lassan kitereli oldalra az autót.

Ettől kezdve már nincs más dolga a Mondeósnak, csak annyi, hogy kicsit hátrébb tolasson, majd indulhat is útjára.

A trükk egyébként nem újkeletű, a Carscoops szerint az 1950-es években egy kaliforniai feltaláló már jelentkezett egy hasonló megoldással. Ettől függetlenül az egész még ma is zseniális.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!