szerző:
hvg.hu

A biztonsági és asszisztens rendszerek pont azért lennének, hogy ha figyelmetlenek vagyunk, jelezzenek. Csakhogy ezek miatt egyre figyelmetlenebbek vagyunk.

Az Esurance amerikai biztosító megbízásából készült egy felmérés, amely azt akarta jobban megérteni, milyen eszközök zavarják a leginkább az autósokat menet közben. Vizsgálták az egyszerű mobilozást éppúgy, mint az autós asszisztens funkciókat, például a sávelhagyás figyelmeztetést, az automatikus fékezést vagy akár a GPS navigációs képernyőjének követését.

Két dolog viszonylag egyértelmű a felmérés eredményei alapján:

  1. A legtöbb vezető tudja, hogy például a mobiltelefon használata vagy a GPS figyelése zavaró.
  2. Ennek ellenére 53 százalékuk elismeri, hogy nem kíván azon változtatni, hogyan használja ezeket.

A problémára érdekes válasz, hogy az autógyártók ugyan megpróbálnak a figyelmetlen autósokkal kezdeni valamit a félautonóm rendeszerek fejlesztésével, de ezek sokszor még jobban elterelhetik a járművezetők figyelmét, illetve gyakran hamis biztonságérzetet adnak.

A megkérdezett autósok 46 százaléka úgy vélte, ezek a rendszerek ténylegesen segítséget adnak, de van 10 százalék, akik éppen az ellenkezőjét gondolják. Ők jellemzően ki is kapcsolják az ilyen segédberendezéseket, amint lehetőségük akad rá. Ennek persze vannak fokozatai és jellemző, hogy nem mindent kapcsolnak ki, csak a számukra leginkább zavaró elemeket – például a holttérfigyelőt. 29 százalékuk úgy is nyilatkozott, zavarják ezek a folyamatosan figyelmeztető jelzések.

További érdekes megállapítások:

  • A válaszadók mindössze 17 százaléka az, aki teljesen átengedné a volánt egy önvezető járműnek.
  • 58 százalékuk elismeri, hogy nem figyelnek teljesen, mert mondjuk mobilozik, de sokan, 39 százalékuk vezetés közben eszik, amiről tudja, hogy elvonja a figyelmét.
  • 25 százalékuk sokszor csak azért veszi fel a telefonját, mert különben unatkozik vezetés közben.
  • A megkérdezettek közül 10-ből 1 sofőr élt már át majdnem balesetet, vagy konkrétan balesete is volt, mert valami elvonta a figyelmét, 10-ből 3 autósnak pedig vannak olyan ismerősei, akikkel hasonló okból történt baleset, vagy veszélyes szituáció.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!