szerző:
hvg.hu

Üzemanyag szempontból ez lenne a Kánaán. A komolyabb hatótávra való teljesítménytől még azért odébb vagyunk.

A legtöbbeket, akit érdekel az elektromos autózás, hamar eljutnak oda, hogy a legjobb lenne mindezt napenergiával üzemeltetni. Vannak is napelemes autók számára kiírt versenyek, amelyeken a résztvevők hagyományos értelemben használhatatlan prototípusokkal, de komoly távokat tesznek meg.

Vannak egyébként jelenleg is forgalomban olyan autók, amelyek használnak napenergiát az általunk tavaly tesztelt Toyota Prius plug-in például napelemes tetőt kapott. Amennyiben áll az autó, akkor a napelemből származó energia a nagy akkumulátorba kerül, ha pedig mozog a kocsi, akkor a fedélzeti elektromos fogyasztókat látja el energiával. A gyártó szerint egy napsütéses napon ily módon körülbelül annyi energia nyerhető, amivel 5 kilométert tehetünk meg, és ez éves szinten körülbelül 1000 kilométernyi "ajándék" hatótávolságot jelent.

©

A német Sono Motors ennél komolyabb eredményekre is képes legújabb napelemes járgányával, amely 7,5 négyzetméternyi fotovoltaikus napelemet visel a karosszériáján. A teljes erejükkel termelő napelemei révén nagyjából 30 kilométerre elegendő energiát tud felvenni naponta, ami napi ingázáshoz már akár elég is lehet. Természetesen normál töltéssel is tankolható a jármű, így összesen 250 kilométeres hatótávja van.

A kis manufaktúrában egyébként elég sokan megbíznak, mert kaptak 3100 előrendelést az autóikra, amely nem is lenne megfizethetetlen a 16 ezer eurós árával. Igaz, ebben nincs benne az akkumulátor ára, amiről nem írják, milyen rendszerben biztosítanának.

©

A praktikus megközelítés azért az még mindig inkább az a napelemekkel kapcsolatban, hogy azoknak, akiknek elektromos autójuk van, gyakran van napelemük is a házukon, így, ha közvetett módon is, de megvalósítják a napelemmel autózást.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!