szerző:
hvg.hu

A Mercedes intelligens fényszórója nemcsak a fény erősségét és irányát képes beállítani, de fontos információkat is meg tud jeleníteni az aszfalton.

Az autóiparban ma a legtöbbet arról beszélünk, hogy melyik gyártó milyen elektromos autót fejleszt, lesz-e benne önvezető mód, és mekkora távolságot képes megtenni egy feltöltéssel a kocsi. Az iparágban azonban vannak más irányú fejlesztések is, amikre nem árt odafigyelni.

Ilyen fejlesztést hozott el a Mercedes is a Genfi Autószalonra, amit a kocsi elején kell keresni. A cég egy olyan okos fényszórót fejlesztett, ami nemcsak a fényerőt képes szabályozni, de az autózással kapcsolatos információkat is meg tud jeleníteni az autó előtt, az aszfaltra vetítve.

©

A fejlesztők szerint mindegyik HD fényszóró 1 millió pixeles, amely képes beállítani, hogy hova és milyen erősségű fényt sugározzon. Ennek köszönhetően nemcsak jobbak lehet az éjszakai vezetés közben a látási viszonyok, de a többi úton lévőt (szemből érkező autósokat, kerékpárosokat, motorosokat, gyalogosokat) sem fogja elvakítani.

Az okos fényszórók emellett képesek információt is megjeleníteni az úttesten. Ha például útjavítási munkálatok közelébe érünk, a lámpa két fényes csíkkal jelöli, hogy milyen széles az autó, ennek fényében pedig könnyebb lesz a menőverezés. Vagy ha egy autóhoz túl közel érünk (és a sebességünk nagyobb mint 30 km/h-ra), egy ráfutásra figyelmeztető jel villan fel.

©

A cég egyelőre a Mercedes-Maybach S oszályba szereli be ezeket a lámpákat, amelyeket az év első felében dobnak majd piacra. Kérdés, mennyi idő kell majd ahhoz, hogy az alsóbb kategóriás autókba is "leszivárogjon" a technológia.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Autó

Képgaléria: A 10 legfontosabb autópremier Genfből

Beindult a nagyüzem a héten zajló 84. Genfi Autószalonon. Szuperautók, tucatautók, régi autók és koncepcióautók. Mi a fogyasztói szempontból talán legfontosabb premiereket válogattuk most ki. Premierautók mindegyikével foglalkoztunk bővebben is.