szerző:
hvg.hu

Szokatlan módon változtatnák meg az autócsere-program feltételeit.

Új feltételhez kötné a roncsautóprogramban való részvételt a környezetvédelmi minisztérium – írta a magyar nyelvű romániai portál, a Maszol.ro.

E szerint csak az a használtautó-tulajdonos kaphatja meg az államtól a 6500 lejes értékjegyet – ami több mint 400 ezer forint – egy új gépkocsi megvásárlásához, akinek a járműve átment a műszaki vizsgán, azaz még lehet vele közlekedni.

A minisztérium azzal érvel, hogy az üzemképtelen autók valójában fémhulladéknak számítanak, amelyet a törvény szerint a tulajdonosok kötelesek – ingyen – megsemmisíttetni. Autópiaci szakértők szerint jelentősen csökkenhet az érdeklődés a roncsautóprogram iránt, ha ez csak az érvényes műszaki vizsgájú gépkocsikra terjed ki.

Romániában évek óta fut ilyen program, amelyben az említett 6500 lejes értékjegy jár a használt autókért. Emellett 1700 lejes plusz támogatásban részesülnek azok, akik hibrid járműre cserélik le gépkocsijukat. A roncsautó plusz programban pedig 45 000 lejre (3 millió forint) jogosultak azok, akik elektromos autót kívánnak vásárolni, és az olyan hibrid meghajtású járművek beszerzését, amelyek kilométerenként 50 grammnál kevesebb széndioxidot bocsátanak ki, 20 000 lejjel támogatják.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!