szerző:
hvg.hu

Lehet kedvelni, vagy utálni az átalakított autókat a közutakon, de Magyarországon még legálisan tuningolt autóval járni sem leányálom.

A tévékben futó, főleg amerikai autós sorozatokban úgy dobálják ki-be a nagyteljesítményű motorokat és más műszaki összetevőket a járművekből, mintha az a legtermészetesebb dolog volna. A valóság nagyon más, Magyarországon még a legálisan tuningolt járművekkel is komoly kihívás a napi fogalomban részt venni részben a hatóságok miatt. Ennek járt utána a HirTV Riasztás műsora.

A rendőrség előszeretettel állítja meg az ilyen autókat, és egy igen általános jogszabály miatt, gyakran veszik el valamilyen hivatkozással az átalakított járművek forgalmiját. Ilyenkor a tulajdonos, vagy visszaalakít a nyugalma érdekében, vagy hónapokig tartó papírozás kezdődik; szigorított vizsgával, gyártói műbizonylatokkal, hitelesített műszaki fordításokkal, amelyeket ha kell, be tud mutatni. A közúti ellenőrzésektől és az újabb kifogásoktól viszont ez sem óvja meg feltétlen az autóst.

A műsor szerkesztői megkeresték a hatóságot is, amely viszont a megkeresésére, annyit közölt, hogy a „témában nyilatkozó személyt a rendőrség nem biztosít”. Mindössze egy jogszabályi hivatkozást küldtek a stábnak, amely a forgalmi engedélyek elvételre vonatkozik. A közlekedési jogász szerint ez a hivatkozott jogszabály viszont egy elnagyolt rendelet, amelyben ahelyett, hogy a jogalkotó konkrétumokkal szolgálna a hatóság számára, általánosságokat sorol, amely alapot ad a forgalmi bevonására.

A riportban megszólaló egyik érintett autós szerint a német példa itt is követendő volna, ahol, ha az tuningalkatrészek és az átalakítás a hivatalos szabályok szerint elismert, akkor a rendőrség a továbbiakban nem találhat kifogásolni valót az átalakított járművön.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!