szerző:
hvg.hu

A Ferrari 250 GTO-ból csupán 39 darab készült 1962 és 1964 között. Az ára darabonként eléri a tízmilliárd forintot.

Jelenleg a világ legdrágább sportkocsijának címét a Ferrari egy különleges példánya, a Ferrari 250 GTO birtokolja. Nem véletlenül, a kocsit ugyanis 1962-től 1964-ig gyártották, és ezt sem lehet igazán gyártásnak nevezni. Az autóból mindössze 39 darab készült, így nem csoda, hogy a történelem során eddig egy 1962-es évjáratú Ferrari 250 GTO-ért fizették ki a legnagyobb összeget: az olasz sportautó a Bonhams 2014. augusztusi árverésén 38 millió 115 ezer dollár ellenében cserélt gazdát. Ez 11 milliárd forintot jelent.

Amellett, hogy a kétajtós, 880 kilogramm tömegű sportkocsi motorházteteje alatt egy 300 lóerős 4 literes V12 erőforrás rejtőzik – mely egy ötsebességes váltó közreműködésével juttatja erejét az aszfaltra –, nyilvánvalóan az (is) hozzátesz az árhoz, hogy csupán 39 darab készült belőle. A jelek szerint azonban hamarosan még több lehet belőle.

©

A Top Gear beszámolója szerint a Ferrari elnöke, Sergio Marchionne a Genfi Autószalonon belengette, hogy folytatnák a méltán nemes Ferrari 250 GTO gyártását. Hogy ezt pontosan hogy képzelik el, azt egyelőre nem tudni, de Marchionne szerint kemény dió lesz a dolog. Már csak azért is, mert a múlttól elrugaszkodni nem biztos, hogy túl jó ötlet, ami azt jelentheti, hogy tervezési és egyéb más szempontok kapcsán is meg lesz kötve a kezük.

Mi mindenesetre izgatottan várjuk, mi lesz a Ferrari-vezetés végső döntése. Meg persze arra is kíváncsiak vagyunk, milyen hatással lesz majd ez a hatvanas évek közepén készült Ferrari 250 GTO-k árára.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!