szerző:
hvg.hu

Támadnak az önvezető autók, de a bajor márka még jó ideig megadja a vezetés élményét a sofőröknek.

A valamilyen szinten önvezetésre képes autókat egy ötös skálán osztályozzák, melyen a Level 1-es járművek a legbutábbak, a Level 5-ösök pedig olyanok, hogy mindenfajta emberi beavatkozás nélkül képesek a közúton történő közlekedésre. Jelenleg egyelőre a harmadik szinten tartunk, a nemrégiben bejelentett és általunk is alaposan letesztelt Audi A8 a világ első Level 3 kompatibilis személyautója.

Nyílt titok, hogy hamarosan újabb szinteket fognak lépni az önvezető autók, és ha minden jól megy, akkor akár már 2-3 év múlva megérkezhetnek az első Level 5-ös járművek. Ezekbe ugyebár elvileg már kormányt és pedálokat sem kell szerelni, hiszen minden közlekedési feladatot képesek maguktól megoldani. Ilyen, teljesen sivár műszerfalú autót mutatott be a mostani Genfi Autószalonon a Volkswagen, mely jármű néhány éven belül sorozatgyártásra érett verzióban is be fog mutatkozni.

De mi lesz akkor a vezetési élménnyel? Nos, ezzel kapcsolatban a petrolhead beállítottságúak számára jó hír, hogy a BMW belátható időn belül nem tervezi, hogy kormány és pedálok nélküli autókat dob piacra. Minderről Wieland Bruch, a márka szóvivője beszélt a Genfi Autószalonon, aki ily módon megerősítette a témával kapcsolatos korábbi híradásokat. Természetesen a BMW is gőzerővel fejleszti a saját önvezető autóit, de még ezen futurisztikus járművek esetében is meg kívánja hagyni a lehetőséget, hogy a sofőr bármikor át tudja venni a vezetést.

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!