szerző:
hvg.hu

Jó hír a villanyautók szerelmeseinek: már csak pár év, és ezek az autók a mostaninál jelentősen olcsóbbak lesznek.

Amennyiben valaki mostanság egy új elektromos autót szeretne vásárolni, nem árt előre felkészülnie arra, hogy ez a jármű bizony jelentősen drágább lesz, mint a hasonló méretű és hasonló felszereltségű, de hagyományos belsőégésű motorral szerelt társai.

A két kategória közötti jelentős árkülönbséget némileg csökkenti az az 1,5 millió forintos állami támogatás, melyet a 15 millió forintnál olcsóbb e-autókra ad az állam, de egy 11,5 milliós kompakt villanyautó még így is 10 millió forintba kerül.

A nagy gyártók azonban gőzerővel fejlesztik elektromos autóikat, ezenkívül pedig többek közt a Tesla és a Mercedes is hatalmas új akkumulátorgyártó üzemeket fog nyitni a közeljövőben, és emiatt jelentősen olcsóbbá válnak majd a villanyautók. Míg tavaly átlagosan 208 dollárba került egy kWh lítium-ion aksikapacitás, addig 2030-ban ugyanez már csak 70 dollárba kerül majd.

2021-re várhatóan meg fog duplázódni a világ akkumulátorgyártó kapacitása, és míg a korábbi előrejelzések arról szóltak, hogy a villanyautók ára 2030 körül csökken majd a benzines társaik árszintje alá, addig a legfrissebb tanulmányok szerint erre már 2025-ben sor kerülhet.

Az persze már más kérdés, hogy egyes országokban 2025-től már nem is lehet majd benzin-, illetve dízelmotoros személyautókat kapni.

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!