szerző:
hvg.hu

600-600 lóerővel már a legtöbb csata nyerhető közúton, de mire mennek egymás ellen?

Az angol Carwow oldal rendszeresen csinál hasonló videókat, amelyekben a német prémiumgyártók termékeit kóstoltatja egymás ellen. Most a Mercedes és BMW két legfajsúlyosabb gépét eresztették össze.

A BMW M760Li a maga 610 lóerejével és 800 Nm-es nyomatékával, természetesen összkerékhajtással és 5.5 literes motorral van jelen, míg a rivális Mercedes-AMG S63 már 612 lóerővel és 900 Nm-es nyomatékkal, de csak 4 literes motormérettel fut neki az erőpróbának. A teljesítményadatokat tekintve, a papíron kedvezőbb Mercedes értékeket a BMW irdatlan motormérete ellensúlyozni tudja-e? Lássuk, mit jelentek ezek az adatok 400 méteren, a gyakorlatban:

Jól látható, hogy a BMW annak ellenére, hogy némileg gyengébb, azért az a V12-es motor olyasmire képes a másfél literes lökettérfogatnyi fölényével, a Mercedes duplaturbós 4-literesével szemben is, ami elég a győzelemhez. Persze csak nagyon szűken, mintegy 0,2 másodperccel. Szégyenkezésre egyik modellnek sincs oka, maximum az sajnálatos, hogy az ilyen V12-es típusoknak lassan lejár az idejük, és az egyre szigorúbb emissziós normák miatt végleg eltűnnek a gyártók kínálatából.

Politikailag teljesen inkorrekt: teszten a V12-es biturbó BMW, az M760Li

A tomboló méretcsökkentési láz és a villanyosítás korában a bajor gyártó még gyorsan szabadon eresztett egy utolsó petrolhead dinoszauruszt. Kipróbáltuk az autót, amely egyetlen dübörgő gázfröccsre szinte annyit fogyaszt, amennyi üzemanyaggal egy kisautó elgurul 100 kilométert. Az izomkolosszus rajtelektronikája lazán kettes sebességi fokozatból startol.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!