szerző:
hvg.hu

A márka- és a modell-listát is a VW vezeti a lopásoknál. Tavaly a használt autós behozatalt rögzítő listán az első négyből kettő Volkswagen volt.

Az eltűnt autók felkutatásával évtizedek óta foglalkozó Nemzetközi Autóvadász Közhasznú Egyesület (NAKE) egészen friss statisztikája szerint 2018. január 1. és április 11. között – az ellopott autók tulajdonosait ugyan cseppett sem vígasztalva – de feleannyi lopást jelentettek be, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

A Vezess.hu kérésére a NAKE összeállította a márkák és a modellek listáját, utóbbiról még a rendőrségnek sincs adata, pedig talán ez a fontosabb konkrétum. Lássuk akkor a modellekre vetítve melyek a legnépszerűbbek a tolvajok körében:

  1. Volkswagen Passat
  2. Ford Focus
  3. BMW X5

A listán azonos lopásszámmal következik a BMW 3-as, a Toyota Prius, a Mercedes E-osztály, az Opel Corsa, a Skoda Octavia, a VW Golf és a Polo, valamint a Nissan Navara.

A Vezess magyarázata az esetszámok közt rámutat arra, hogy ezekből az autótípusokból érkezett az elmúlt pár évben a legtöbb az országba. A háttérben vélhetően az egyre égetőbb alkatrészigény lehet. A Vezess felhívja a figyelmet arra is, hogy újra a lista élmezőnyébe került Toyota Prius, amelynek szereplése hullámzást mutat: 2014-től, két évig nagyon vitték őket a tolvajok, majd egy évig nem, de most a 2018-as friss listán újra felbukkant.

Autósok, figyelem: fontos változást hozhat egy bírósági ítélet

A döntés jelentős állomása annak a vitának - a biztosítók és biztosítottak között -, hogy hol húzódik a kötelező gondosság határa.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!