szerző:
hvg.hu

A kocsik hamarosan szinte teljesen elveszik tőlünk az irányítást, így joggal merülhet fel a kérdés, hogy mi lesz akkor a jogosítvánnyal, szükség lesz-e még rá?

A legújabb autók közül egyre többen található valamilyen sávtartó vagy részlegesen önvezető technológia, és nyílt titok, hogy a jelenlegi modellek utódai még ennél is sokkal fejlettebb önvezető funkcióval bírnak majd. Egyesek azt gondolhatják, hogy emiatt belátható időn belül teljesen meg fog szűnni a jogosítvány, szakértők szerint azonban várhatóan máshogy alakulnak a dolgok.

A jogosítvány még jó ideig nem fog megszűnni, azonban a megszerzéséhez az eddigiektől eltérő tudásról is tanúságot kell majd tenni. Mégpedig amiatt, hogy a sofőrök az elkövetkezendő években adott esetben biztonsággal át tudják venni a kontrollt az autóktól, ha a helyzet éppen úgy alakul.

Tesztek szerint körülbelül 3 másodpercnyi idő, míg a sofőr lekezeli azt a szituációt, hogy az autó önvezető funkciója valamilyen okból kifolyólag kikapcsol. Amennyiben ez 32 km/h sebességnél történik, akkor 27,5 métert tesz meg az autó kontroll nélkül, 96 km/h sebességnél viszont ez a távolság akár 90 méternél is több lehet.

Szakértők szerint pontosan erre kell felkészíteni az autósokat, és ezért szükséges majd új képzésen átesni a jogosítvány megszerzéséhez.

©

Jelen, jövő

A jelenleg forgalomban lévő felső kategóriás autók többségében már fellelhető valamilyen szintű önvezető funkció. Ezek a járművek általában Level 2 besorolású önvezető autók, ami azt jelenti, hogy bizonyos körülmények mellett képesek önállóan közlekedni, de a sofőrnek mindvégig észnél kell lennie, és a kritikus helyzetekben szükség lehet a beavatkozására.

Az Audi nemrégiben leplezte le a már általunk is alaposan letesztelt új generációs A8-as luxusautót, mely az iparág első Level 3-as önvezető modellje. Ezen a szinten is szükség van még a sofőr figyelmére, de az emberi tényező ez esetben már nem játszik olyan fontos szerepet. A Ford 2021-re ígéri első Level 4-es autóját, a Tesla pedig azt tervezi, hogy még ez előtt, várhatóan már 2019-ben piacra dobja első Level 5-ös autóját, melyben már egyáltalán nem lesz szükség sofőri beavatkozásra.

Amennyiben elterjednek a Level 5-ös autók, a kocsikból a kormány és a pedálok is el fognak tűnni, és ekkor valószínűleg már jogosítványra sem lesz szükség, hiszen az autók ténylegesen teljesen maguktól fognak közlekedni.

Ön szabadulna már a jogsijától?

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!