szerző:
hvg.hu

A Mercedes sofőrje magabiztosan előzte a kocsisort a buszsávban, de a vége nem sült el túl jól.

A legtöbb autós valószínűleg talákozott már olyan helyzettel az utakon, amikor a forgalomban araszolva egyszer csak valaki úgy dönt, a buszsávot használva próbál meg előrébb jutni a többieknél. A dolog nemcsak bosszantó – mert ezzel a többi autóst hátráltatja majd, amikor megpróbál visszasorolni a sávjába –, hanem szabálytalan is. Egy ilyen autóst rögzített nemrég egy fedélzeti kamera, a dolog azonban egészen másként végződött, mint ahogy szokott.

A Mercedes sofőrje a Budaörsi úton, a felvételen látható időbélyeg alapján még április 19-én reggel próbált a buszsávban előrébb jutni, de nem jutott sokáig. Néhány tíz méterrel előrébb ugyanis rendőrök álltak, akik azonnal kikapták az autóst a forgalomból.

©
A videó a képre kattintva érhető el.
©

A KRESZ párhuzamos közlekedésre vonatkozó 36. § 8-as bekezdése alapján az autóbusz forgalmi sávban

a) a menetrend szerint közlekedõ autóbusz és trolibusz, a villamos, továbbá 20 és 6 óra között a kommunális szemét szállítására szolgáló jármû;

b) az autóbusz- és trolibuszforgalom zavarása nélkül

ba) ha az autóbusz forgalmi sávot az úttest menetirány szerinti jobb szélén jelölték ki, erre utaló jelzés esetén a kerékpáros,

bb) külön jogszabály alapján rögzített üzemmódú megkülönböztetõ jelzést adó készülékkel felszerelt

bba) sürgõsségi betegellátásra rendszeresített gépjármû,

bbb) hivatásos katasztrófavédelmi szervek, a tûzoltóság és a tûzoltó egyesületek közvetlen helyszíni beavatkozására rendszeresített gépjármûve,

bbc) a rendõrség közrendvédelmi és közlekedésrendészeti szolgálati ágának közvetlen helyszíni beavatkozásra rendszeresített gépjármûve,

bc) a betegszállító gépjármû,

bd) a személytaxi,

be) a kétkerekû motorkerékpár és a kétkerekû segédmotoros kerékpár

közlekedhet. Más jármû erre a forgalmi sávra - a sáv keresztezését és a bekanyarodásra felkészülést kivéve - nem hajthat rá. Ahol autóbusz forgalmi sáv van, a menetrend szerint közlekedõ autóbusz és trolibusz - a bekanyarodás és kikerülés esetét kivéve - csak ebben a forgalmi sávban haladhat.

A büntetési tételek alapján a buszsáv használata jogosulatlanul 20 ezer, míg a haladás buszsávban 30 ezer forintos csekket jelent.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!