szerző:
hvg.hu

A nemrégiben leleplezett új kínai elektromos autó már nagyon közel áll ahhoz, hogy beinduljon a sorozatgyártása.

Az FMC nevezetű kínai startup cég a januári CES szakkiállításon leplezte le a Byton Crossover Conceptet, ami egy villanymotoros középkategóriás divatterepjáró. A kocsi érdekessége, hogy a műszerfalat egy gigantikus 49 colos vízszintes kijelző uralja (Tesla Model S: 17 colos függőleges kijelző), ezenkívül pedig a kormánykerék közepébe is került egy méretes képmegjelenítő.

Az elmúlt hónapokban gőzerővel folytak a fejlesztések, és a Milánói Design Hét keretein belül a kocsi egy immár 85 százalékos készültségi szintű példánya bukkant fel. Ráadásul most már a járgány belterét sem rejti véka alá a gyártó.

A tisztán elektromos meghajtással rendelkező SUV alapmodellje 400 kilométeres hatótávolsággal rendelkezik, amivel a legtöbb vásárló mostanság már több mint elégedett tud lenni. A villámtöltőnek köszönhetően alig 20 perc alatt mintegy 240 kilométernyi hatótávolság nyerhető, egy 0-80 százalékos feltöltés pedig 30 percnyi időt vesz igénybe.

A kocsiban ezenkívül olyan fejlett hardver kapott helyet, melynek köszönhetően a nemrégiben általunk is alaposan letesztelt Audi A8-aséhoz hasonló Level 3-as önvezető funkcionalitás is elérhető, és már dolgoznak azon, hogy a rendszer a későbbiekben Level 4-es szintre legyen frissíthető.

Daniel Kirchert, az FMC vezetője elmondta, hogy az új modell belül körülbelül annyi helyet biztosít, mint egy Mercedes S-osztály, annak ellenére, hogy a külső méretei leginkább egy Audi A5-öséhez hasonlatosak. A Kínában gyártandó 45 ezer dolláros (11,5 millió forint) villanyautó forgalmazása várhatóan 2019-ben fog megkezdődni, és a tervek szerint 2021-ben egy szedán változat is készül majd belőle.

Jó hír, hogy a Byton nemcsak Kínában és az USA-ban, hanem Európában is meg kíván jelenni a piacon.

©

 

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!