szerző:
hvg.hu

Állítólag azt az utasítást kapták a mentődolgozók, hogy hajtsanak lassabban a járművel.

A Magyarországi Mentődolgozók Szövetségét azzal keresték meg gépkocsivezetők Borsod megyéből, hogy tiltakozásuk ellenére olyan mentőautóval kell vonulniuk, amelynek a műszaki állapota nem csak a biztonságos közlekedést, de magát a mentést is veszélyezteti – ezt írja a szövetség Facebook-oldalán a szervezet elnöke.

Kusper Zsolt kedden a megyében járt, és megnézte, valóban olyan rossz állapotban van-e az ottani mentőautó. „Megdöbbentem” – fogalmazott.

A Facebook-oldalon egy videót is posztoltak, ezen látható, hogy a jármű alváza rozsdásodik, a kerék feletti rész pedig szétrohadt.

„A bajtársak elmondták, hogy többször jelezték már a munkáltató felé a problémát, de – többek között a nemrégiben kinevezett műszaki osztályvezetővel az élen – azt a választ kapták, hogy menjenek lassabban” – állította az elnök.

A posztból nem derül ki egyértelműen, egy vagy több rossz állapotú mentőautóról van-e szó.

A 24.hu beszélt a videón látható mentőautó egyik vezetőjével, akinek reggel 7-kor kellett volna átvenni a járművet, de ő közölte, hogy ilyen állapotban nem szeretné használni, mivel magára, kollégáira és a betegekre is veszélyesnek tartja. A mentődolgozó csak névtelenül nyilatkozott, mert azt mondta: komoly retorziókra számíthat az, aki a nyilvánosságnak felfedi a valós helyeztet.

A sofőr azt is elmondta: több mint fél évvel ezelőtt kapták meg a 2006-os gyártmányú autót úgy, hogy rázott és fékhibás volt. Többször is jelezték a helyi műszaki vezetőnek a problémákat, de mindig azt a választ kapták, hogy ezzel kell beérni, ez van.

Volt már arra példa, hogy kilátásba helyezte a mentőautó átvételének megtagadását, de erre azt a választ kapta, hogy akkor elviszik Miskolcra, és adnak helyette egy rosszabbat. Kedd reggel is hasonló történt: miután megtagadta az átvételt, egy másik kollégát ültettek a járműre, amivel szolgálaton kívül, „üres járatban” elvitték a megyeszékhelyre. Egyelőre várnak, hogy milyet kapnak helyette.

A járművezető reggel hétkor egy másik mentőautóval kezdte meg a 24 órás szolgálatot. Egy olyannal, ami eredetileg gyermekmentőnek lett kialakítva és kisebb testalkatú betegek szállítására tervezték – tette hozzá.

Az Országos Mentőszolgálat reakciója egyelőre nem ismert az ügyben.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!