szerző:
hvg.hu

A részben vagy teljesen elektromos új autók hazai eladási mutatói jobbak az európai átlagnál.

Az idei esztendő első három hónapjában Magyarországon 1 833 olyan autót adtak el, mely részben, vagy teljesen elektromos meghajtású. Ebből a mennyiségből konkrétan 1 535 darabot tettek ki a hibrid modellek és 298 darabot a 100 százalékban elektromos példányok.

Ezek az úgymond zöld autók 2018 első negyedévében 5,3 százalékos részesedéssel rendelkeztek a hazai újautó-piacon, akkor, amikor az európai átlag jelenleg 5,1 százalékra tehető. Összehasonlításképp, a tavalyi évben itthon mintegy 3,8 százalékot tettek ki a zöld autók eladásai.

Magyarországon jelenleg 21 márka kínál részben vagy teljesen elektromos autót, konkrétan 89 modellt. Ezek közül 45 típus normál hibrid, 30 modell plug-in hibrid, 14 pedig tisztán elektromos meghajtású autó. Az első negyedéves adatok alapján hazánkban a Toyota Auris a legnagyobb darabszámban értékesített zöld autó, melyből az említett időszakban 338 darab talált gazdára.

Új villanyautó vásárlásakor 15 millió forintos értékhatárig 1,5 millió forintos állami kedvezmény vehető igénybe. A számos további kedvezménnyel járó zöld rendszámot a tisztán elektromos autók mellett azok a hálózatról tölthető hibridek kaphatják meg, melyek elektromos módban képesek legalább 25 kilométert megtenni.

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!