szerző:
hvg.hu

Budapesttől alig 350 kilométerre készül a teljesen megújult, alaposan modernizált Mercedes G-osztály.

A Mercedes nem éppen tegnap, hanem még 1972-ben kezdte meg a G-osztályos terepjáró fejlesztési munkálatait. Néhány évvel később a kereskedésekbe is megérkezett az azóta ikonikussá vált és kisebb-nagyobb változtatásokkal közel 40 éven át forgalmazott G Merci, mely idén végre megkapta az utódmodelljét.

A csak minimálisan megváltoztatott designú új modellnek pedig most kezdődött meg a sorozatgyártása, még pedig a szomszédos Ausztriában található Grazban, a Magna Steyr üzemében.

©

1979 óta mintegy 300 ezer G-osztály készült itt, ami éves szinten nem túl komoly mennyiség, azonban érdekesség, hogy 2009-et követően egyre nőtt az érdeklődés az addigra már igencsak öreg modell iránt. 2012 óta minden évben megdőltek az eladási rekordok és tavaly már 22 ezer G-osztály készült Ausztriában.

A teljesen új G-osztály az ígéretek szerint még jobban teljesít kemény terepen, mint az elődje. A három differenciálzáras újdonság 241 milliméteres minimális hasmagassággal bír, gázlómélysége pedig 60-ról 70 centiméterre nőtt.

©

A műszerfalat a gyártó E- és S-osztályos modelljeiből már ismert két darab 12,3 colos hatalmas kijelző uralja. Az utastér minden irányban nőtt, ezenkívül pedig említést érdemel többek közt a 9-sebességes automataváltó, a 16 hangszórós Burmester hifi, a wifi hotspot, az Apple CarPlay és Android Auto-támogatás, illetve a fejlett hangvezérlés.

A forgalmazás kezdetekor egyetlen változatban kapható a modell. Ez pedig nem más, mint a G500, melyet egy 4 literes V8-as benzinmotor mozgat, a maga 422 lóerős teljesítményével, illetve 610 Nm-es nyomatékával. A G500 magyar alapára 36,4 millió forint.

Hamarosan érkezik továbbá az 585 lóerős és 850 Nm nyomatékú AMG G63 is, mely 4,5 másodperc alatt tudja le a 0-100-as gyorsulást, a végsebessége pedig 240 km/h. Ez a csúcsmodell 50,5 millió forintba kerül.

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!