szerző:
hvg.hu

Egyszerűségével üt igazán nagyot az a kanadai kampányfilm, amit a napokban mutatott be a helyi biztosítási társaság.

Valószínűleg nem túlzás, ha azt mondjuk: az év legkeményebb kampányvideójával jelentkezett a Québeci Autóbiztosítási Társaság (Société de l'assurance automobile du Québec, SAAQ). A szervezet az általuk készített videóval igyekszik felhívni a figyelmet arra, mennyire veszélyes, ha a közlekedésben a sofőrök nem veszik eléggé komolyan a kamionokat.

A csupán 30 másodperces videóban egy 40 000 kg-os kamiont előz meg épp egy 1200 kg-os autó úgy, hogy a sofőr bevág a kamion elé, majd néhány pillanattal később be is fékez előtte. A kamionos vészfékezéssel próbálja meg elkerülni az ütközést. A videó további része valószínűleg semmilyen magyarázatra sem szorul:

A SAAQ a videó mellett a honlapján egy leírást is készített, amelyben tanácsokkal igyekeznek elmagyarázni a személyautók sofőrjeinek, hogyan kerüljék el a balesetveszélyes helyzeteket. A tanácsokat természetesen idehaza is bárki megfogadhatja.

1. Követési távolság betartása

Ha túl közel autózik valaki egy kamionhoz, nem fogja látni sem a közlekedési táblákat, sem a lámpákat, és reagálni sem tud arra, ha a szerelvénynek vészfékeznie kell. Gyakorlatilag olyan, mintha egy masszív fal felé autózna valaki.

2. Vakfolt

A kamionos számára jóval nagyobb lehet a vakfolt, mint egy személyautóban utazónak, ezért az előzést és minden más manőverezést is nagy körültekintéssel végezzünk el.

3. Ne vágjunk be a kamion elé

A követési távolság betartása nemcsak arra vonatkozik, hogy milyen messze haladjon egy autós a kamion mögött – arra is, hogy milyen távolságra legyen tőle, amikor visszatér a saját sávjába. Egy kamionnal nem lehet olyan gyorsan, olyan rövid távon megállni, mint egy személyautóval – pláne, ha a pótkocsi tele van rakománnyal. Egy ilyen manőver a személyautóval közlekedő számára életveszélyes lehet.

4. Senki ne próbálja meg fékezéssel "leckéztetni" a kamion sofőrjét

Ezt valószínűleg nem kell magyaráznunk. Ha mégis, akkor lásd a 3-as pontot.

5. Hagyjunk helyet a kamionnak

Előfordulhat, hogy egy kereszteződésnél elsőként állunk meg. Tartsuk magunkat az út felfestéséhez, mert a kamionnak hely kell, hogy beforduljon a kereszteződésben. Ha előrébb állunk a kelleténél, az nemcsak a manővert nehezíti meg, de a személyautóban is kárt tehet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!