szerző:
László Ferenc

A tuningolt I-Pace a berlini ABB Formula E bajnokság keretein belül mutatkozott be. Mi is ott voltunk.

A Jaguar a prémium autógyártók közül elsőként, már 2016-ban csatlakozott az elektromos Forma 1-nek is nevezett Formula E bajnoksághoz, és most egy újabb villanymotoros versenyautóval rukkolt elő. Ez pedig nem más, mint a nemrégiben hazánkba is megérkezett I-Pace pályaversenyzésre optimalizált változata, íme:
©

Az általunk a berlini ABB Formula E rendezvényen körbefotózott versenyautó a sorozatgyártású verziótól eltérően nem 400, hanem 435 lóerős. Az első köröket pedig nem más, mint Alejandro Agag, a Formula E atyja tette meg az új Jaguarral a használaton kívüli Tempelhof repülőtér aszfaltján kialakított versenypályán.

©

Mivel a kocsiból minden felesleges extrát kiszereltek, az üres tömeg 2 133-ról 1965 kilogrammra csökkent, még úgy is, hogy a versenyautóba természetesen bukókeretet is kellett szerelni. A 2,14 méter széles, illetve 1,52 méter magas crossover alig 4,2 másodperc alatt letudja a 0-100-as sprintet, amihez az utcai kivitelnek 4,8 másodpercre van szüksége.

©

A 700 Nm-es nyomatékú I-Pace eTophy ültetett futóművet és Michelin slickgumikat kapott, áramellátásáról pedig a teljesen széria 90 kWh kapacitású akkumulátorcsomag gondoskodik. Utóbbi érdekessége, hogy akár 100 kW teljesítményű villámtöltővel is táplálható, igaz ilyenből egyelőre még alig néhány darab létezik világszerte. A Formula E névadó szponzora, az ABB viszont azt tervezi, hogy a közeljövőben több száz ilyen töltőt helyez majd üzembe.

A Jaguar I-Pace eTophy bajnokságban a tervek szerint húsz teljesen egyforma versenyautó viaskodik majd egymás ellen.

©

 

©
©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!