szerző:
hvg.hu

Adott esetben élet-halál kérdése lehet, hogy a mentőautót meg lehet-e közelíteni a beteg vagy sérült személlyel.

A mentőautók dolgát nemcsak a forgalomban, hanem adott esetben álló helyzetben is jelentősen megnehezíthetik az autósok. Az Országos Mentőszolgálat szerint minden héten előfordulnak olyan helyzetek, melyekben a figyelmetlenül parkoló autósok akadályozzák a betegek szakszerű mozgatását.

Volt már olyan eset, amikor a mentősök még a házból sem tudták kihozni az újjáélesztett beteget egy rossz helyen parkoló személyautó miatt, ezenkívül olyan helyzet is előfordult, hogy egy kórház előtt parkoltak szabálytalanul a mentőjárművek kihajtójára.

Most is előfordult egy hasonló eset, melyben egy meggondolatlanul parkoló sofőr komolyan megnehezítette egy beteg mentőautóba történő behelyezését. A mentőautó kétségbeesett szirénázására szerencsére előkerült a sofőr és végül a történtek nem befolyásolták negatívan a beteg állapotát.

Az Országos Mentőszolgálat arra kér minden a közlekedésben részt vevő autóst, hogy a mentőautók mögött mindig hagyjanak szabadon 2 méternyi helyet. Ily módon ugyanis a hordágyon fekvő beteget gond nélkül és mihamarabb el tudják szállítani.


"Kérjük osszátok meg, hogy ne fordulhasson ilyen elő!" – olvasható a közérdekű kérés az OMSZ figyelmetlen parkolással kapcsolatos Facebook-posztjában. "Mindig hagyj szabadon 2 métert a mentő mögött!"

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!