szerző:
hvg.hu

A brit University College London szakemberei egy új rendszernek köszönhetően nemcsak karbantartanák a város útjait, de a kátyúk kialakulását is megelőzhetnék.

Ha valaki, akkor mi magyarok egészen biztosan jól tudjuk, mit jelent egy kátyús úttesten autózni. A probléma azonban nemcsak bennünket, a világ szinte minden útját érinti, ami mindenhol ugyanazt a kérdést veti fel: hogyan lehetne a leghatékonyabban kijavítani az úthibákat? Hogy gyorsan kell lépni, az biztos – az M1-es autópályán láttuk, mi történhet, ha halogatják a felújítást –, ugyanakkor úgy kell megszervezni a munkát, hogy az a lehető legkevésbé se zavarja a forgalmat. A britek erre a két problémára találtak ki egy új megoldást, ami eléggé ígéretesen hangzik.

A Metro beszámolója szerint a University College London (UCL) szakemberei egy olyan rendszert fejlesztettek ki, amely képes folyamatosan monitorozni a városi utakon keletkező kátyúkat. Ehhez egy komplett drónflottára van szükség, amely éjjel-nappal monitorozza az aszfaltot. Amikor egy repedeést felfedez a robot, "szól" egy másiknak, ami odarepül, és automatikusan kijavítja azt.

Illusztráció.
©

A szakemberek szerint a javító drónok éjszaka dolgoznának, és csupán 1 percre lesz szükségük, hogy kijavítsák a hibát. Emiatt úgy gondolják, fennakadás sem lesz a forgalomban, hajnali 4 órakor ugyanis egy 1 perces lezárást szinte meg sem éreznek az autósok.

A drónokat egy speciális 3D-nyomtatóval szerelik majd fel, ami leszállás után aszfaltot "fecskendez" a repedésekbe, így tüntetve el az úthibát.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!