szerző:
hvg.hu

A rendőrség adatai szerint tavaly 42 külföldi sofőr halt meg itthon az utakon, és több mint kétszáz megsérült. Az egyik jobbikos képviselő kérdezte meg, szigorítják-e az ellenőrzéseket a ceglédberceli tragédia után.

Közlekedési balesetben tavaly, az első félévben 20 külföldi halt meg itthon és 86 külföldi sérült meg súlyosan. A második félévben 22 külföldi halt meg és 123 sérült meg súlyosan, idén januártól május végéig 13 külföldi halt meg és 61 sérült meg súlyosan magyarországi utakon – derül ki a belügyminiszter válaszából, amit a jobbikos Lukács László kérdéseire adott.

Az ellenzéki politikus a cegléberceli balesettel kapcsolatban felvetette: nagykunsági képviselőként hetente többször jár az érintett útszakaszon, amelyet sok Románia felé tartó autós használ, árufuvarozók is. A 4-es főúton gyakran karamboloznak a Ceglédbercelnél balesetet szenvedett kisbuszhoz hasonló járművek, „azok műszaki állapota ránézésre is kívánni valót hagy maga után, illetve sokszor a személyeken túl utánfutóval együtt közlekedve sértik meg a közlekedési szabályokat” – állította. Szerinte ezeket a járműveket fokozottabban kellene ellenőrizni.

Pintér Sándor válasza szerint a tranzitként használt utakon egy 2013. március 1-jén aláírt együttműködési terv alapján az Csongrád, Békés, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei rendőrei „tervszerűen hajtják végre feladataikat”.

Az együttműködési terv alapján végrehajtott ellenőrzéseken 2017-ben összesen 21 008, a 2016-ban 32 143 kocsit ellenőriztek.

A külföldi járműveket és vezetőiket továbbra is tervszerűen akarja ellenőrizni a rendőrség – tette hozzá a belügyminiszter.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!