szerző:
hvg.hu

Eladósorba került a legelső automobilként jegyzett jármű utolsó csavarig és alátétig pontos replikája.

A Benz Patent-Motorwagen a világ első automobilja, melyet 1885-ben készített Carl Benz, és amelyet 1886. január 29-én védetett le a szabadalmi hivatalban, Berlinben. Ez már nem egy egyszerűen motorral ellátott lovaskocsiszerű képződmény volt, hanem egy olyan jármű, melynek Benz minden alkatrészét újratervezte.
©

Az autó 1886 július 3-án egy vasárnapi napon tette meg első nyilvános útját Mannheimben és másnap már az egész város a pöfékelő önjáró járműről beszélt. A 0,75 lóerős egyhengeres, 954 köbcentiméteres négyütemű Otto-motorral rendelkező Benz Patent-Motorwagen 16 km/h maximális sebességre volt képes. 1886 és 1893 között mintegy 25 ilyen autó készült.

©

A kocsiból a Mercedes-Benz Classic készítettet néhány pontos másolatot, melyek közül az egyik, egy eddig kiállítási darabként funkcionált példány most eladósorba került. A háromkerekű járgány teljesen működőképes, vélhetően igen borsos árával kapcsolatban azonban nem közölt információt a Mercedes.

©

 

©
©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!