MTI Gazdaság

Az ÁSZ-elnök másképpen számítaná az államadósságot

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szerint célszerű lenne újragondolni az államadósság-mutató számítási módját, és azt is, miként lehetne jobban összehangolni az államadósság finanszírozását szolgáló és a monetáris politikai eszközök alkalmazását. Az ÁSZ ezt a Monetáris politika költségvetési kockázatai, különös tekintettel az adósságszabályra című tanulmányában állapította meg, amelyet pénteken sajtótájékoztatón mutattak be.

hvg.hu Gazdaság

A hét, amikor elpilledt a forint

Elgyengült a forint év végére, ami magyarázható az alacsony forgalommal, a kormány jegybankkal kapcsolatos terveivel, és azzal is, hogy Amerika éppen költségvetési szakadék felé tart. A hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

MTI Itthon

Az ÁSZ függetlenségéről vitatkoztak a gazdasági bizottságban

Az Országgyűlés Gazdasági és informatikai bizottsága 22 igen szavazat és 2 tartózkodás mellett parlamenti általános vitára alkalmasnak találta az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2011. évi szakmai tevékenységéről és az intézmény működéséről szóló beszámolót hétfői ülésén. A bizottság MSZP-s tagja szerint a mostani ÁSZ kevésbé kritikus a kormánnyal.

hvg.hu Gazdaság

Az ÁSZ szerint is benézte a hiányt Matolcsy

Jóval nagyobb lett a tényleges hiány, mint a kormány eredetileg tervezte. Emellett bukhatunk az uniós forrásokból, tízmilliárdokat osztott szét szabálytalanul a kormány, a Széll Kálmán-terv viszont nagyjából sikerült tavaly – többek között ezeket állapította meg az Állami Számvevőszék 2011-es költségvetésről szóló jelentése.

Nagy Gergő Hazai gazdaság

Domokos: a jegybank kontroll nélkül gazdálkodott a tartalékkal

A 2008-2009-es válságkezelés, az IMF-EU hitel lehívása alapvetően meghatározza a mostani adósságkezelést, a finanszírozás jelenleg egy zárt pályán mozog, szűk a mozgásterünk - mondta Domokos László, az Állami Számvevőszék államadósságról szóló jelentésének ismertetésekor. Az ÁSZ elnöke szerint mérhetetlen magasságba nőttek a jegybank devizatartalékai a 2008-as IMF-hitel lehívása következtében. Akkoriban a kormány pedig engedte, hogy az MNB-be menjenek a pénzek, és nem az adósság törlesztésére fordították ezeket a forrásokat.

MTI Gazdaság

ÁSZ: a PPP-beruházások előnytelenek az államnak

Előnytelenek a PPP beruházási konstrukciók az állam számára, mivel pazarlóan használják fel a közpénzeket - summázta Makkai Mária felügyeleti vezető kedden Budapesten az Állami Számvevőszéknek (ÁSZ) a Művészetek Palotája (MüPa) és a felsőoktatási kollégiumi beruházásoknál végzett utóvizsgálatok következtetéseit.

hvg.hu Gazdaság

Domokos: attól még nem hatékonyabb, hogy átkerül az államhoz

A költségvetés kiadási oldalát lehet csökkenteni, de igazából az lenne a jó, hogy ha az intézmények alkalmazkodnának is ahhoz, hogy nincs elég pénz - mondta el Domokos László, a szervezet elnöke a jövő évi költségvetésről rendezett hétfői konferencián.

MTI Gazdaság

A gazdasági tárca visszautasítja az ÁSZ kritikáit

A Nemzetgazdasági Minisztérium visszautasítja az Állami Számvevőszék kritikai észrevételeit a jövő évi költségvetési tervezés megalapozottságáról, amelyeket a tárca szerint az ÁSZ nem kellően körültekintő munkája eredményezett. Az ÁSZ erre úgy reagált, hogy a számvevőszék által felvázolt "kockázat objektíven akkor is fennáll, ha a szükséges számítások és jogszabályok hiánya nem a kormányzat hibájából ered".

hvg.hu Gazdaság

Az ÁSZ is aggódik a tranzakciós illeték miatt

Az Állami Számvevőszék komoly kockázatokat lát a jövő évi költségvetés bevételi oldalán: az adóbevételek közül a tranzakciós illetékkel nem csak az a baj, hogy nem lehet tudni, 283 milliárd forint beszedhető-e belőle, hanem az is, hogy a kormánynak fogalma sincs, miképp változtatja meg ez az adófajta a bankok és az ügyfelek magatartását. Emellett az önkormányzati és az állami feladatok átstrukturálásával kapcsolatos forrásfinanszírozás sincs kellően kiegyensúlyozva és jogszabályilag megalapozva.

MTI Itthon

Illegális szeméthegyek: kiderült, hol hibáztak a hatóságok

Nem volt megfelelő az országhatárt átlépő hulladékszállítmányok ellenőrzése, emiatt illegális szállítmányok is érkezhettek Magyarországra az Állami Számvevőszék (ÁSZ) által vizsgált időszakban, 2008-2010 között - mondta Domokos László, az ÁSZ elnöke a szervezet keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

MTI Itthon

ÁSZ: már rövidtávon baj lehet Balmazújváros költségvetésével

Rövidtávon veszélyeztetett Balmazújváros pénzügyi egyensúlyi helyzete - véli az Állami Számvevőszék. A szerdán közzétett vizsgálati eredményekből kiderül: sem rövidtávon, sem a későbbi években nem látják biztosítottnak, hogy a Hajdú-Bihar megyei település önkormányzata képes lesz teljesíteni kötelezettségeit.

MTI Itthon

Felfüggesztette a számvevőszék Esztergom ellenőrzését

Felfüggesztette az esztergomi önkormányzat pénzügyi egyensúlyi helyzetének helyszíni ellenőrzését az Állami Számvevőszék (ÁSZ), mert az önkormányzati cégekkel kapcsolatos adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása miatt nem tudta azt elvégezni - közölte a szervezet szerdán közleményben az MTI-vel.

MTI Gazdaság

Négymilliárdra duzzadt Berettyóújfalu adóssága

Berettyóújfalu pénzintézetekkel szembeni kötelezettsége a 2007 eleji 198 millió forintról a múlt év közepére 4,24 milliárdra nőtt; az önkormányzat likviditási gondjait növelték az EU-s pénzből megvalósult fejlesztések - derült ki az Állami Számvevőszék (ÁSZ) kedden közzétett jelentéséből.

MTI Itthon

Átvilágították Lázár városát

Elfogadta a hódmezővásárhelyi önkormányzat intézkedési tervét az Állami Számvevőszék, ezzel rendben lezárult a város gazdasági helyzetét átvilágító, tavaly év végén publikált ellenőrzés – közölte Göbl Vilmos, a városháza sajtóreferense.

hvg.hu Gazdaság

Kósa: "hol a lé?"

Alig tudni valamit arról, hogy az önkormányzatok hogyan gazdálkodnak a rájuk bízott vagyonnal, a jelenlegi elszámolási rendszer ugyanis erről nem ad elég információt - mondta el közös sajtótájékoztatóján Domokos László az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke és Kósa Lajos debreceni polgármester. Éppen ezért megkezdik a felkészülést egy új típusú elszámolási rendszer bevezetésére.

1
4 5 6 7 8
11

A címlapról ajánljuk
Még több hír a Nissan támogatásával