hvg.hu/MTI Gazdaság

Felelőtlen gazdálkodás: több fideszes önkormányzatot is kritizált az ÁSZ

Megháromszorozódott 2007 óta Debrecen adóssága, az önkormányzat 2014 utáni pénzintézeti kötelezettségeinek teljesítése pedig nem biztosított - állapította meg az Állami Számvevőszék. A szervezet a megyei jogú városok pénzügyi egyensúlyi helyzetét áttekintő vizsgálatait hozta pénteken nyilvánosságra. A számvevők komoly gazdálkodási problémákat tártak fel Hódmezővásárhelyen, Pécsen, Szegeden, Sopronban, Kaposváron és Tatabányán is.

MTI Plázs

Lesújtóan értékelte a háziorvosokat az ÁSZ

A háziorvosi rendszer működését romló feltételrendszer mellett stagnáló minőség jellemzi, csaknem 220 ezer magyar állampolgár pedig olyan településen él, ahol nincs állandó háziorvos - közölte az Állami Számvevőszék (ÁSZ) hétfőn.

hvg.hu Gazdaság

Az ÁSZ ötletei szerint írják a jegybanktörvényt

Az Állami Számvevőszék javaslatainak megfelelően írja meg az új jegybanktörvényt a kormány, Matolcsy György ugyanis egyetért az ÁSZ-nak az MNB gazdálkodását érintő megállapításaival és az ÁSZ javaslatainak - derül ki a nemzetgazdasági miniszter válaszleveléből, amit a tegnap megjelent, jegybank 2010-es gazdálkodását vizsgáló ÁSZ-jelentéshez csatoltak.

hvg.hu Gazdaság

ÁSZ: jogsértések történtek az MNB-nél

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) nem minden esetben tartotta be a közbeszerzésekről szóló törvény és a jegybank belső szabályzatainak előírásait - közölte az MNB tavalyi tevékenységének vizsgálatáról szóló jelentésében az Állami Számvevőszék (ÁSZ), amely szerint a jegybanknál több esetben történt jogsértés.

MTI Gazdaság

Budai Gyula fogást keres az MNB-n

Domokos Lászlóval, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökével tárgyalt kedden Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos elsősorban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerződéskötési gyakorlatának ügyében.

hvg.hu Gazdaság

A hét, amikor Orbánék kapkodásának fejvesztés lett a vége

Elharapózott a zűrzavar a kormány környékén: az Állami Számvevőszék keményen nekiment a büdzsének, és kiderült, hogy a kormánynak jelen pillanatban nem sok fogalma lehet arról, hogyan lehet megvalósítani a két hete benyújtott költségvetést. A Széll Kálmán-terv kétharmada elveszett, Matolcsy mellől pedig most vágták le a reformok "agyát", Kármán Andrást. Jobb híján jönnek az újabb adóemelések - és mutatóba egy kis szocpol. A jegybankháborúban a csapatok harcban állnak, Budai Gyula pedig éppen visszapattant az MNB zárt kapujáról.

hvg.hu Gazdaság

Jegybankháború: nem az ÁSZ kavarja?

Nem Simor András MNB-elnök elleni személyes támadás az Állami Számvevőszék készülő jelentése, és a számvevőszék nem vesz részt a jegybank elleni háborúban – reagált az ÁSZ külön közleményben a hvg.hu értesülésére. A számvevőszék fontosnak tartja leszögezni, hogy a jelentés nyilvánosságra kerülése előtt semmilyen információt nem adott ki róla.

hvg.hu Gazdaság

Enyhe bírálatot kapott a főváros az ÁSZ-tól

Valószínűleg nem azt várta Budapest vezetése az önkormányzat számvevőszéki vizsgálatától, amit kapott. Az ÁSZ jelentésében a CET-projekten, a közútfenntartáson és az informatikán kívül nem szerepel olyan érdemi elmarasztalás, amely az előző ciklus gazdálkodását sötét színben tüntetné fel.

hvg.hu Gazdaság

Simor újra célkeresztben: támad az ÁSZ is

Járai Zsigmond után az Állami Számvevőszék is keményen nekimegy Simor Andrásnak a jegybank tavalyi gazdálkodásáról szóló jelentésben - tudta meg a hvg.hu. Az ÁSZ-jelentés első változata a magas jegybanki fizetések és a magas kommunikációs kiadások mellett előveszi Simor ciprusi "offshore-ügyét" is. Eközben az MNB-ben is dúl a harc: a monetáris tanács a jegybank költségvetési elemzéseinek venné élét.

MTI Itthon

Hiányosságokat talált az ÁSZ a főváros elszámolásaiban

A fővárosi fejlesztések kockázatait, a források szűkülését, a ppp-konstrukciók előnytelenségét, a belső kontroll működésének hiányosságait, továbbá a közútfenntartással kapcsolatos szerződések célszerűtlen elszámolási gyakorlatát állapította meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ) abban a jelentésben, amelyet a fővárosi önkormányzat 2007 és 2010 közötti költségvetési és pénzügyi egyensúlyi helyzetének elemzéséről, a költségvetés-tervezés és a zárszámadás-készítés folyamatában kialakított belső kontrollok működéséről készített.

MTI Gazdaság

Az ÁSZ szerint rendben volt a 2010-es költségvetés

A 2010-es költségvetés az év második felében meghozott intézkedések következtében egy kézben tartott büdzsé volt, a hiányszám hozzávetőlegesen a tervezettnek megfelelően alakult - mondta Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke a tavalyi zárszámadásról szóló parlamenti vitában, kedden.

hvg.hu Gazdaság

Csontváz helyett csontok: sajátos év volt 2010

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 158 szakértőt bevetve, több mint 100 ezer munkaóra ráfordítással ellenőrizte a 2010-es költségvetés zárszámadását. Tulajdonképpen azt vizsgálták, hogy a költségvetést mennyire szabályszerűen hajtották végre, s a keletkező adatok mennyire voltak megbízhatóak. Ha csontvázakat nem is, de csontokat találtak.

MTI/Napi Gazdaság Itthon

Pénzügyi lejtőn Budapest

Az Állami Számvevőszék vizsgálata szerint nagyon leszűkült a fővárosi önkormányzat pénzügyi mozgástere - írja a Napi Gazdaság.

MTI Itthon

Évet értékelt a számvevőszék

Az elmúlt egy év komoly változásokat hozott az Állami Számvevőszék (ÁSZ) életében: az ÁSZ-nak új stratégiája van, megújult a tervezési folyamat, illetve a szervezeti felépítés, jelentősen javult a számvevőszéki munka hasznosulása, idén júliustól pedig hatályos az új ÁSZ-ról szóló törvény.

MTI Itthon

A megelőzést erősítené az ÁSZ a korrupció leszorításához

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) korrupcióellenes tevékenysége az integritás, a helyes magatartás kultúrájának erősítésével, és az ellenőrzések szerepének növelésével válhat hatékonyabbá, a korrupció elleni küzdelemben pedig az eddiginél nagyobb hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre - derül ki az ÁSZ Kutató Intézetének (ÁSZKUT) legújabb tanulmányából.

MTI Itthon

ÁSZ: az önkormányzatoknál a legnagyobb a korrupció kockázata

A helyi önkormányzatoknál a legmagasabbak az eredendő - vagyis a jogállásból és a feladatkörökből adódó - korrupciós kockázatok - állapította meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ) idei, úgynevezett integritás jelentése, amelyet európai uniós támogatással először készített el a szervezet a magyarországi költségvetési szervek működésében rejlő korrupciós kockázatokról.

1
5 6 7 8 9 10 11

A címlapról ajánljuk