MTI Gazdaság

24 helyett 19 százalékos lesz az áfa Romániában

Az adócsökkentések következtében 12 milliárd lejjel kevesebb pénz folyik be az államkasszába a jövő évben, így Romániának magasabb államháztartási hiánya lesz, mint amekkorát korábban vállalt, de a deficit nem haladja meg a román bruttó hazai termék (GDP) 3 százalékát.

MTI Gazdaság

"Áfakapuval" csökkenthető lenne az áfa

Úgynevezett áfakapu bevezetésével szakértők szerint a jelenlegi 27-ről 25 százalékra lehetne csökkenteni az áfát, miközben az állam éves szinten akár 800-1200 milliárd forint többletbevételhez juthatna - írta hétfői számában a Magyar Nemzet.

hvg.hu/MTI Gazdaság

Lehet, hogy ugrik az áfacsökkentés Romániában

Nálunk 27, a románoknál januártól 20 százalék lesz az áfa a legtöbb termékre - döntötte el az ottani kormány. Az IMF, illetve az EU túl veszélyesnek érzi, most először vetette fel a kormányoldal, lehet, hogy átgondolják a dolgot.

hvg.hu Vállalat + Vezető

Őszre ismét 70 milliárd forintra nőhet a kórházak adóssága

A 60 milliárd forintos kórház-konszolidáció ellenére továbbra is 30 milliárd forintnyi tartozást görgetnek az intézmények maguk előtt. Mivel a tartozás egy jelentős része az eszköz beszállítókat érinti, ezen vállalkozások ellehetetlenülésének érdekében, az életmentő egészségügyi eszközök áfájának 27-ről 5 százalékra való csökkentését kezdeményezi a Magyar Orvostechnikai Beszállítók Szövetsége.

hvg.hu Gazdaság

Szlovákia is csökkentené az élelmiszerek áfáját

Húsz százalékról tízre, azaz felére csökkentené az alapvető élelmiszerek árát a szlovák kormány. Szakértők szerint azonban ez alig érintené a fogyasztókat, mert az áfacsökkentés nem jelenik meg az árakban és csak kevés termékre lenne érvényes az áfa mérséklése. A tervezett intézkedés ellen szólhat az is, hogy a szlovák államnak akkora bevételkiesést jelentene az áfacsökkentés, amire nincs fedezet a költségvetésben.

hvg.hu Gazdaság

Csányi szakíthatja a legnagyobbat az áfacsökkentéssel

Csányi Sándor lehet az első számú nyertese a sertés tőkehús áfájának 27 százalékról 5-re történő csökkentésével. A bankvezér húsipari cégei fogják ellátni alapanyaggal az állami támogatással épülő mohácsi gigavágóhidat. A beruházás révén újra a Csány-birodalom uralná a hazai húspiacot. Szakértők azt pletykálják, a kormány így akarja kompenzálni az OTP és Csányi agrárcégeinek veszteségeit.

MTI Gazdaság

A sertéságazat odavan Varga bejelentéséért

Örömmel fogadták a szakmai szervezetek Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter keddi bejelentését a sertéstőkehús általános forgalmi adójának 5 százalékra történő csökkentéséről jövőre. A Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT), valamint a Magyar Húsiparosok Szövetsége (Hússzövetség) is úgy vélte, hogy a lépéssel fehéredhet az ágazat.

hvg.hu Gazdaság

15 százalék lesz jövőre az egykulcsos szja

Két adó is csökken jövőre, ez egyelőre még csak a Nemzetgazdasági Minisztérium terve, de alighanem a kormány akaratát is tükrözi. Az szja 16-ról 15 százalékra, az áfa pedig a sertéshús esetében 27-ről 5 százalékra mérséklődik. A bankadó is nagymértékben apad, a családi adókedvezmény a kétgyerekeseknél nő. Formálódnak a jövő évi adótervek és a költségvetés. A közszolgák bére (a tanároké és a rendőröké már nőtt, illetve nő hamarosan) jövő ősszel emelkedhet.

MTI Gazdaság

Máris magyarázkodik az NGM az áfacsökkentés belengetése miatt

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) vizsgálja az általános forgalmi adó mérséklésének költségvetési és reálgazdasági hatását, de az elsődleges cél a személyi jövedelemadó egyszámjegyűvé tétele - közölte a tárca. Az NGM szerint Varga Mihály tárcavezető legutóbbi beszédében semmiféle ígéretet nem tett az adóváltozásokról, csak "feltételezésekbe bocsátkozott".

hvg.hu Gazdaság

Hatalmas áfacsökkentés készülődik a szomszédban

A román kormány tervei szerint 2016 elejétől áfát csökkentenének. Victor Ponta kormányfő közlése szerint elképzelhető az, hogy az áfa általános kulcsát csökkentik 3 százalékot nem meghaladó mértékben, vagy bizonyos termékeknél – különösen az élelmiszereknél – csökkentik a forgalmi adókulcsokat.

MTI Gazdaság

Jócskán lefaragtatnák a kormánnyal a tej áfáját

Az általános forgalmi adó egy számjegyűre való, 27 százalékról 10 százalék alá csökkentését javasolta a tejágazatról tartott legutóbbi egyeztetésen is a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (Tej Terméktanács).

MTI Gazdaság

Nagyon csökkentené az áfát az MSZP

A hazai áfacsökkentésre vonatkozó javaslat mellett az MSZP európai parlamenti képviselői azon dolgoznának, hogy egész Európában legyen egyszámjegyű az élelmiszeráfa.

Szabó M. István Gazdaság

Az e-könyv ára miért nem nulla forint?

Mocorog a könyvpiac: miközben ma már az internetes könyváruházakban megvásárolható könyvcímek hat-nyolcszorosa kering illegális tartalomként a weben, a kiadók (kényszerből vagy józan belátásból) kezdik elfogadni, hogy az e-book mégsem a végüket jelenti, és főleg nem a legfőbb ellenség. Sőt, az ingyenes tartalmakon is lehet keresni, ha megtanulják rendesen becsomagolni. Árcsökkentést azonban érdemben legfeljebb Brüsszelben lehetne kilobbizni.

MTI Gazdaság

Éjfél után jön a sertésáfa-zuhanás

Az élő- és a félsertés általános forgalmi adója 5 százalékra csökken 2014. január 1-jén a jelenlegi 27 százalékról; a döntés a jövő évi adótörvényekkel együtt lép hatályba, a szakértők szerint a mérséklés ellenére a területről származó adóbevételek várhatóan szinten maradnak a szektor fehéredésének köszönhetően.

1 2 3 4 5 6

A címlapról ajánljuk