Zubor Zalán Itthon

Remény, árulás, tragédia: 73 éve fejeződött be Észak-Erdély visszacsatolása

Diadalmenetben vonult be a magyar honvédség a II. bécsi döntéskor visszacsatolt Észak-Erdélybe, holott a magyarlakta területet nem katonai erővel, vagy különösebb diplomáciai furfanggal, hanem a hitleri Németország és Mussolini Olaszországa "ajándékaként" szerezte vissza Magyarország. Teleki Pál miniszterelnök felismerte: a németek egyedüli célja a döntéssel Magyarország és Románia elkötelezése volt a tengelyhatalmak oldalán. A határrevízió – csakúgy, mint a húsz évvel korábbi trianoni békeszerződés – valamelyest csökkentette a kisebbségben élő népesség arányát, azonban a négy év múlva hatalomra kerülő Sztójay-kormány a magyar nyelvű és identitású zsidóság meggyilkolásában történt részvételével maga járult hozzá a magyarság arányának csökkenéséhez Észak-Erdélyben.

Gy.Zs. Gasztro

Szánkba vettük a friss, csupasz Rudit

Negyvenötödik születésnapját ünnepelte idén a Túró Rudi. A hvg.hu munkatársai megnézhették a mátészalkai gyárban, hogy készül "az igazi pöttyös". És igen, látták, kóstolhatták a királyt ruhátlanul.

hvg.hu Nagyítás

60 éve hódították meg a Jóságos Istenanyát – Nagyítás-fotógaléria

Szerdán lesz hatvan éve annak, hogy az új-zélandi Edmund Hillary és a nepáli serpa, Tenzing Norgay megtette azt, amiről addig sokan úgy hitték: képtelenség. 1953. május 29-én ugyanis felértek a világ tetejére, a 8848 méteres Mount Everestre. A csúcs az angol nevét az Indiát feltérképező Sir George Everestről kapta, aki 1852-ben állapította meg, hogy a helyiek által Csomolungmának (Jóságos Istenanyának) nevezett hegycsúcs a világ legmagasabb pontja. 8848 méteren rendkívüli körülmények uralkodnak: télen mínusz 50 Celsius-fok alá csökken a hőmérséklet, a ritka levegő oxigéntartama a megszokottnak csak a 30 százaléka. Olykor óránként 200 km-es szélvihar tombol, és hatalmas mennyiségű hó esik. A csúcs meghódítása közben eddig legalább 200 hegymászó veszett oda. Az első magyar alpinista, aki felért a világ tetejére, a minap elhunyt Erőss Zsolt volt. Ő 2002. május 25-én jutott fel a világ tetejére. Az első magyar női hegymászó, aki elérte ugyanezt, Ugyan Anita volt. Sőt, ő 2009 után 2010-ben is feljutott a Jóságos Istenanyához.

hvg.hu Kult

96 éves lenne a jazz-nagymama

Közel száz éves lenne ma a scat éneklést meghonosító, tizennégyszeres Grammy-díjas, korszakalkotó énekesnő: Ella Fitzgerald.

hvg.hu Gazdaság

Ma 10 éve történt a legnagyobb magyar atombaleset

Ma 10 éve történt a Paksi Atomerőmű emlékezetes, súlyos üzemzavara. Az üzemzavar során 30 fűtőelem-kazetta sérült meg, az esemény radioaktív kibocsátásokkal járt. Az üzemzavarban megsérült üzemanyagot és a tisztítótartályt csak évekkel később sikerült eltávolítani a medencéből. A roncsokat egyelőre bizonytalan ideig őrzik az atomerőműben, kezelésükre vonatkozó, hosszú távú terv nem ismert.

Fülöp Máté (szerkesztő) Nagyítás

Picasso kalandjai - Nagyítás-fotógaléria

Pablo Picasso élete nyitott könyv: minden oldalát maga írta, festette, formázta, esetleg a betűk rajzolatát is maga találta ki. Néhány izmus vele kezdődött, másokhoz csatlakozott és tőle lett az, ami, de leginkább: Picasso maga volt az irány. Spanyolul és franciául írt verseket, színdarabokat, és bár kéziratai hemzsegtek a helyesírási hibáktól, ennek is művészi okai voltak: úgy gondolta, egyénisége elveszne egy olyan szabályrendszerben, melyhez neki semmi köze. Az 1973-ban készült Picasso kalandjai című film abszurd vígjáték, burleszk a XX. századi párizsi művészvilágról. Picasso utolsó felesége Jacqueline Roqeu volt. Picasso 1973-ban bekövetkezett halálát követően tizenhárom évvel később Jacqueline saját kezével vetett véget életének.

MTI Shake

Negyven éves a pozsonyi Nyúlketrec

Negyven évvel ezelőtt kezdődött meg Szlovákiában Közép-Európa legnagyobb lakókomplexumának, a pozsony-ligetfalui (Petrzalka) lakótelepnek az építése.

Zubor Zalán Itthon

Makacs téveszmék uralják a legvéresebb csata emlékét

Már a csata idején elindult a legendagyártás a sztálingrádi ütközettel kapcsolatban, a háború után pedig írók, filmrendezők, és nemegyszer történészek is átvettek olyan propagandisztikus elemeket, mint a mesterlövészek kultusza, a hírhedt „orosz tél” hangsúlyozása, vagy az az elterjedt szemlélet, amely a németek háborús vereségét egyedül a sztálingrádi csatára egyszerűsíti le. A voronyezsi áttörés évfordulóján a hvg.hu neves külföldi történészeket kérdezett a sztálingrádi hadműveletekről élő legendákról, tévhitekről.

hvg.hu Nagyítás

Fotó: az ország apjára emlékeznek Észak-Koreában

Észak-koreaiak százezrei vonultak megemlékezni Kim Dzsongil diktátor egy évvel ezelőtti haláláról. A díszletek és a körítés nem változtak, Kim Dzsongun egy éves kormányzása egyelőre még nem sok változást hozott.

Gazdaság

Évforduló: 83 éve kezdődött a nagy gazdasági világválság

1929. október 24-én robbant ki a New York-i tőzsdekrach, mely a világgazdaság addigi legnagyobb válságát idézte elő. Az úgynevezett "fekete csütörtökön", máig tisztázatlan módon, eladási láz tört ki a New York-i tőzsdén, az árfolyamok rendkívüli mértékben zuhanni kezdtek. Bankcsődök, hitel- és agrárválság, a kereskedelem zuhanása, a munkanélküliség emelkedése és egyes társadalmi csoportok elszegényedése követte a válság eszkalálódását.

MTI Világ

Ötvenöt éve lőtték fel az első szovjet műholdat

Ötvenöt évvel ezelőtt, 1957. október 4-én lőtték fel az első műholdat az egykori Szovjetunióban. A mindössze 83,6 kilogrammos, 58 centiméter átmérőjű műszer fellövése jelentette a szovjet űrkorszak kezdetét. Ezt annak idején a nyugati szakemberek is elismerték.

MTI Világ

Ma van 9/11 évfordulója

Barack Obama amerikai elnök rendvédelmi szolgálatok vezetőivel egyeztetett a 2001. szeptember 11-i terrortámadások évfordulójával kapcsolatos biztonsági előkészületekről – adta hírül hétfői közleményében a Fehér Ház.

1 2 3 4 5 6 7
10

A címlapról ajánljuk