MTI Kult

Négyezer éves sumér műkincseket hagytak hátra a menekültek Szlovéniában

Több ezer eurót érő, négy és fél ezer éves sumér szobrokat hagytak hátra egy szlovén befogadóállomáson a menedékkérők tavaly novemberben. A ljubljanai nemzeti múzeum megerősítette a tárgyak eredetiségét, a rendőrség szerint illegálisan áshatták ki őket Szíriában vagy Irakban.

MTI Shake

A sírokban elhelyezett húst is balzsamozták az egyiptomiak

A húsokhoz használt kötözőanyagokon balzsam- és gyantanyomokat találtak a kutatók. Különösen feltűnő volt annak a marhabordának a balzsamozása, amelyet az időszámítás előtt 1540 és 1295 között élt Juja és Tuja ókori nemes házaspár sírjában, a Királyok Völgyében találtak.

hvg.hu Kult

A Facebookot is a rómaiak találták fel

A falakra pingált graffitikkel az ókori rómaiak kvázi közösségi hálózatot hozta létre, ahol a politikai jellegű üzengetés mellett a szexuális élet kiteregetésére is sor kerülhetett – írja a Múlt-kor történelmi portál a Writing on the Wall: Social Media – The First 2,000 Years című könyvre hivatkozva.

MTI Karrier

Így mérhették a munkaidőt az ókorban

A világ egyik legősibb, több mint háromezer éves egyiptomi napóralapját tárták fel a Bázeli Egyetem régészei a felső-egyiptomi Királyok-völgyében. A napórával valószínűleg munkaidejüket mérték.

MTI Világ

Felrakták a netre a Tízparancsolat kétezer éves példányát

A Tízparancsolat kétezer éves példánya és a gael nyelvek legkorábbról ismert írásos emléke is szerepel azok között a ritka kéziratok között, amelyeket mostantól a világ bármely pontján ingyenesen elérhetnek a felhasználók a Cambridge-i Egyetem digitális projektjének köszönhetően.

MTI Shake

Ismeretlen ókori városra bukkantak a régészek

A Krétán felfedezett helyszín Kr.e. 1200 és Kr.e. 100 között volt lakott. Az ásatások során rengeteg váza, edény, eszköz, lámpás és állatszobrocska került elő az épületekben.

MTI Shake

Agyagból építettek duzzasztógátat az ókori hettiták

Hettita duzzasztógátat tártak fel Törökországban, Anatólia északi részén, a régészek szerint az építési eljárások nem sokat változtak az elmúlt három évezred során, csupán az ókorban cement helyett agyagot használtak.

1 2 3 4

A címlapról ajánljuk