hvg.hu Itthon

Vörös csillaggal vonulnak fel balosok Pécsen május 1-jén

Teszteli az önkényuralmi jelképek használatáról a közelmúltban elfogadott új szabályozást a Munkáspárt 2006 és a Zöld Baloldal: aktivistáik május 1-jén Pécsen vörös csillaggal vonulnak fel, amiről nyílt levélben tájékoztatták a belügyminisztert, aki ezt nem igazán ajánlja nekik.

MTI Itthon

Nem tetszik a Munkáspártnak a vörös csillagos törvény

A Magyarországi Munkáspárt 2006 szerint az európai joggal ellentétesen fogadta el az Országgyűlés hétfőn az önkényuralmi jelképek használatának büntetéséről szóló új szabályozást. A párt az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint újabb szankciók érhetik Magyarországot "további jogsértések esetén".

Kovács Áron Itthon

Kossuth tér 1-3. - Trükköző szemetesek után szalad a Fidesz

Az ellenzék egy része az offshore cégek támogatása, más része pedig a nyugdíjasok helyzete miatt támadja a kormányt, miközben a Fidesz számára továbbra is a rezsicsökkentés az egyetlen téma. Igaz, hétfőn épp át kell írni az erről szóló törvényt, mert kiderült, hogy a szemétszállító cégek kicselezték a kormánypártokat. Ismét büntethető lesz a vörös csillag viselése, jön a könnyített röghöz kötés, de legalább emelik egy kicsit a fogyatékossági támogatásokat.

hvg.hu Itthon

Érzelmek vezetik a Fidesz kezét az ötödik alkotmánymódosításnál

Még alig csitultak el a negyedik alaptörvény-módosítás keltette hullámok, máris itt az ötödik: a Fidesz gránitalapba vési, hogy tilos a horogkereszt vagy a vörös csillag használata. Bár az Alkotmánybíróság korábban azt mondta: figyelemmel kell lenni arra, ki milyen céllal használja a jelképeket, a kormánypártok nem mennének bele parttalan vitákba. A Fideszben azt remélik, ez lesz az utolsó alkalom, hogy hozzányúlnak az alaptörvényhez.

MTI Itthon

Továbbra is büntethető a horogkereszt viselése

Az alapvető jogok biztosának álláspontja szerint bár az Alkotmánybíróság megsemmisítette az önkényuralmi jelképek használatát tiltó Btk.-rendelkezést, attól még a jog felléphet az önkényuralmi jelképek nagy nyilvánosság előtti használatával szemben, ha ez a magatartás kifejezetten egy közösség ellen irányul.

hvg.hu Vélemény

VV: Szájhősködés csak a Fidesz antikommunizmusa

A vörös csillag tiltásánál sokkal nagyobb probléma a sokak emlékezetében még elevenen élő kommunista múlt feltárása. Ehhez azonban a jó szándék és a hangos szavak nem elegendőek: ide politikai bátorság és valódi cselekvés kellene, amit nem nagyon látunk - olvasható a Véleményvezér blog szerdai bejegyzésében.

MTI Itthon

Vörös csillag: megszólalt a panaszos az Ab-döntés után

A Magyarországi Munkáspárt 2006 elnökét, Vajnai Attilát képviselő ügyvédi iroda szerint új büntetőjogi szabályozásra van szükség az egyes politikai jelképek nyilvános használatának büntetőjogi értékeléséről, a horogkeresztet pedig továbbra is minden esetben tiltani kell. Arra reagáltak, hogy az Alkotmánybíróság kedden megsemmisítette az önkényuralmi - nemzetiszocialista és kommunista diktatúrákkal kapcsolatos - jelképek használatát tiltó paragrafust.


A címlapról ajánljuk