Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X

Tud fizetést adni márciusban a siklósi önkormányzat

Siklós ki tudja fizetni a hivatali dolgozók, az intézményi alkalmazottak és a közmunkások márciusi bérét, az önkormányzat hosszú távú működésének biztosítására azonban megoldást kell találni – mondta pénteken a város polgármestere. Marenics János szerint jövő héten utalják a fizetéseket. A DRB Bank miatt került bajba a héten az önkormányzat.

MTI

Brüsszelben másként gondolkodnak, mint Orbánék

Brüsszelben másként gondolkodnak, mint Orbánék

A brüsszeli önkormányzat egy olyan tervet fogadott el, melyben engedélyeznék, hogy a boltok a hét minden napján nyitva legyenek.

hvg.hu

Fizess, ha tudsz!

Fizess, ha tudsz!

Hatalmas önállóságot kapnak vissza az önkormányzatok: maguk dönthetnek arról, mekkora támogatást és milyen feltétellel fizetnek, de a pénzt is maguknak kell előteremteniük.

„Nincs nagy hajlandóság adófizetésre”

„Nincs nagy hajlandóság adófizetésre”

Az önkormányzatok már nem tudják kifizetni a járdák, utak, vízelvezetők építését – mondja Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke.

Mit kezdenek a polgármesterek a nem azonos pártszínű képviselő-testületekkel?

Az ország több települését összevetve felemásan alakul a nem azonos pártszínű polgármesterek és képviselő-testületek együttműködése: Ózdon még a bizottságok felállításáról sem sikerült dönteni, Szombathelyen a Fidesz-KDNP-nek egyeztetési kényszere van a független képviselővel, Szentesen, Gyöngyösön és Tapolcán viszont a pártérdekeken felülemelkedve tudják meghozni a döntéseket a képviselők - derül ki az MTI tudósítóinak beszámolóiból.

MTI

Világgazdaság: Visszatérhet a földadó

Rosszul járhatnak a nagybirtokosok, mert jövőre földadót is vethetnek ki rájuk az önkormányzatok – írja a pénteki Világgazdaság.

Bármit adóztathat a város, de a vállalkozásokat nem

Jószerivel csak a fantázia szab határt az új adóknak, ha az Országgyűlés a javasolt formában hatalmazza fel az önkormányzatokat a települési adók kivetésére. A vállalkozások azonban elvileg megússzák.

hvg.hu

Az önkormányzati választáson a győztes nem tarolhat le mindent

Az önkormányzati választáson nincs győzteskompenzáció, azaz a mandátumot szerző képviselőnek vagy polgármesternek a mandátum megszerzéséhez már nem szükséges számú szavazata nem "csúszik fel" jelölőszervezete kompenzációs listájára.

MTI

A cserkészek elhappolták a Tisza-kastélyt a nagykovácsi önkormányzattól

Nagykovácsiban a helyi önkormányzat elől kapták meg a cserkészek a Tisza-kastélyt, ingyen, ugyanis itt lesz az az új cserkészközpont – írja a Magyar Narancs online.

hvg.hu

Megszüntetik a polgármesterek közszolgálati járadékát

Az őszi választások után már csak a legalább 53 éves, három-öt ciklust kitöltő főállású polgármesterek kapják meg az öregségi nyugdíj 50, 60 vagy 70 százalékát jelentő járadékot, és legfeljebb 65 éves korukig.

MTI

Hétmilliárdba kerül az önkormányzati választás

Hétmilliárd forint az októberi önkormányzati és nemzetiségi választás tervezett költségvetési előirányzata - közölte az MTI érdeklődésére a Nemzeti Választási Iroda (NVI).

MTI
Hirdetés

Mégsem lefutott a „buktafalvi” jutalombotrány és a csányi kazánügy

Mégsem lefutott a „buktafalvi” jutalombotrány és a csányi kazánügy

Két, évek óta folyó, de valamiért nagyon vontatottan haladó korrupciógyanús ügy újra előkerült. Az egyik esetben 30-ból 19-szer jogtalanul kaptak közszolgálati jutalmat emberek, de a rendőrség szerint ez nem bűncselekmény. A másik ügyben 60 millióért szereltetett be egy önkormányzat kazánokat, amit 10 millió alatti összegből is ki lehetett volna hozni az új polgármester szerint. A régit nemrég gyanúsítottként hallgatták ki. A két fordulathoz az is kellett, hogy a Transparency International nem hagyta nyugodni az ügyészséget.

Kósa Lajos: Bármit el tudok helyezni a New York–Tel-Aviv-tengelyen

Kósa Lajos: Bármit el tudok helyezni a New York–Tel-Aviv-tengelyen

Hülyeség, hogy Lázár János és Rogán Antal küzdene egymással a színfalak mögött a kormányon belüli nagyobb befolyásért. Rengeteg összeesküvés-elmélet kering a sajtóban, de ezeknek semmi alapja nincs – mondta a hvg.hu-nak adott interjúban Kósa Lajos, aki egyből meg is csillogtatta "elméletgyártó" képességeit Tóbiás József és Mesterházy Attila szerepeltetésével. A Fidesz alelnökével reklámadóról, a fővárost sújtó elvonásokról és a közgyűlés választási szabályainak átalakításáról is beszéltünk.

Inkább mellőzzék a kellemetlen híreket - kéri az egri önkormányzat

Inkább mellőzzék a kellemetlen híreket - kéri az egri önkormányzat

Szerződésben rögzítette az egri önkormányzat, hogy a partner médiumok nem közölhetnek "jó hírnevet, hitelképességet sérő híreket". Az önkormányzat szerint teljesen bevett jogi formuláról van szó.

hvg.hu
Hirdetés

Újra a Fidesz kerületi polgármester-jelöltjeiről egyeztettek

A Fidesz kerületi szervezetei az elmúlt napokban döntöttek arról, kit javasolnak polgármesterjelöltnek az őszi önkormányzati választáson. Ezt követte a mostani forduló, a kormánypárt fővárosi választmányának elnökségét is magába foglaló önkormányzati választási egyeztető bizottság állásfoglalása.

MTI

Tényleg hozzányúl az önkormányzati törvényhez a Fidesz

Tényleg hozzányúl az önkormányzati törvényhez a Fidesz

Az önkormányzati választási rendszer átalakítását javasolja a Fidesz, de enyhítenének az önkormányzati képviselőkre vonatkozó összeférhetetlenségi szabályokon is. Kiderült az is, hogy egyedül Tarlós István neve merült fel a Fidesz főpolgármester-jelöltjének, legkésőbb július 3-ig döntés születik a jelöltről.

Kósa elmondta, miért küldenék a polgármestereket a Fővárosi Közgyűlésbe

Kósa Lajos megerősítette, hogy valóban módosítani készülnek az önkormányzati törvényt. A Fidesz alelnöke az Egyenes Beszéd című tévéműsorban csütörtök este azt mondta: szerintük jobban illene az önkormányzati világhoz, ha pártlista helyett – bizonyos módon – konkrét személyekre lehetne voksolni Fővárosi Közgyűlés tagjainak megválasztásakor. Vannak más terveik is: újragondolnák például az iskolaigazgatókra vonatkozó összeférhetetlenség szabályozását.

hvg.hu

Belvárosi ingatlancsalás: Rogánra és Kövérre is hivatkoztak a tárgyaláson

A bíróság előtt is kitart vallomása mellett annak az ingatlancsalásos ügynek az egyik vádlottja, aki úgy tudta, az általa vezetett cég egy közvetítőn keresztül az önkormányzat megbízását teljesítve ígért eladásra ingatlanokat, a pénzből pedig a Fidesz és az V. kerületi polgármester is részesült. Állítása szerint több módon is ellenőrizte, hogy a közvetítő személye hiteles, ezzel kapcsolatban dokumentumokat is kapott. A keddi tárgyaláson előkerült Kövér László neve, akire az egyik ügyfeleket toborzó cég ügyvéd hivatkozott. Rogán Antal az eljárásban már tagadta, hogy bármi köze is lenne a céghez, és egy hasonló ügyben tett feljelentését hozta fel.

Földet ad a településeknek a kormány a közmunkához

A Nemzeti Földalapból ingatlanokat adnak helyi önkormányzatoknak ingyenes vagyonkezelésbe a kormány döntése értelmében. A hétfői Magyar Közlönyben megjelent határozat a közfoglalkoztatási program megvalósítását célozza.

MTI

Marcaliban Mozsárné Kutor Veronikát választották meg önkormányzati képviselőnek

Marcaliban Mozsárné Kutor Veronikát (Marcali az Otthonunk Egyesület) választották meg a 7-es számú egyéni választókerület önkormányzati képviselőjének - tájékoztatta Bödőné Molnár Irén jegyző az MTI-t vasárnap este, a szavazatok összeszámlálását követően.

MTI
Hirdetés
12320

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X