KITE Zrt.

Észszerűtlen zöldszabályok kötik gúzsba a hazai mezőgazdaságot?

Elképesztő mennyiségű víz folyik át Magyarország területén anélkül, hogy öntözésre használnánk. Pedig kivédhetnénk a klímaváltozás miatt súlyosbodó aszályokat, és versenyképesebbé tehetnénk azokat a gazdákat, akiket most csak a brüsszeli támogatások tartanak életben.

hvg.hu Gazdaság

Engedély nélkül fúrt kutat a birtokán? Megkönnyebbülhet

Korábban a kútfúrás feltételei rendkívül szigorúak voltak: a vízbázisok védelme érdekében a vízügyi hatóságok nehezen adtak a engedélyt a kútfúráshoz, másrészt támogatás híján rendkívül sokba került korábban egy-egy kút fúrása. Most viszont öntözésfejlesztésre támogatási keret is rendelkezésre áll.

MTI Gazdaság

Döntött a kormány: ingyenes lesz a víz az öntözéshez

A kormány döntött arról, hogy a mezőgazdasági vízfelhasználók részére ingyenesen biztosítja az öntözésre használt vizet, öntözési célból a gazdák ingyen használhatják az öntözővizet – közölte a Belügyminisztérium pénteken.

MTI Itthon

Nemzeti Öntözési Ügynökségünk is lesz

A Világgazdaság szerint új országos hatáskörű szerv, a Nemzeti Öntözési Ügynökség jöhet létre a közeljövőben, ha a kormány elfogadja a hamarosan elé kerülő Nemzeti Vízstratégiát.

hvg.hu Gazdaság

MH: állami kézbe kerülhet az öntözés is

Ma kerül a kormány elé a nemzeti vízgazdálkodási és öntözési stratégia, s akár állami kézbe kerülhet az öntözés és annak árszabályozása - olvasható a Magyar Hírlapban.

MTI Gazdaság

Rendbetették a Kakat főcsatornát, javulhat a belvízelvezetés

Félmilliárd forintból hozták rendbe a Kakat főcsatornát a Nagykunságban, ahol 35 ezer ember életkörülményei javulhatnak ezzel a vidékfejlesztési miniszter szerint. Fazekas Sándor a hétfői átadási ünnepségen Kenderesen azt mondta: a csatorna egyszerre javítja a belvízelvezetést, illetve biztosítja aszályos időben az öntözést, ezért is volt fontos a rekonstrukció.

MTI Gazdaság

Ha minden jól megy, öntözési hivatala is lesz az országnak

Öntözési hivatal létrehozását kezdeményezi a Vidékfejlesztési Minisztérium, mert a mezőgazdaság céljainak eléréséhez hatékonyabb, korszerűbb öntözésre van szükség - közölte Illés Zoltán, a tárca környezetügyért felelős államtitkára kedden egy budapesti vízgazdálkodási konferencián.

MTI Tech

Rossz vízfelhasználás a gátja a mezőgazdasági fejlődésnek

Elsősorban nem a vízhiányra vezethető vissza, hogy nem képes elegendő élelmiszert előállítani a mezőgazdaság: a baj az, hogy a rendelkezésre álló vizet alacsony hatékonysággal és egyenlőtlenül hasznosítják - állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport.

MTI Tech

A tengerszint emelkedéséért az öntözés is felelős

Nem csupán a globális felmelegedés okozza a tengerek szintjének emelkedését, egy új tanulmány szerint az öntözéshez szükséges hatalmas mennyiségű föld alatti vizek felszínre hozatala is nagy mértékben hozzájárul ehhez.

1 2

A címlapról ajánljuk
Még több hír a Nissan támogatásával