Révész Sándor Itthon

Révész: Kapaszkodóink: vallásüldözés és pogrom

Kövér László, mint hithű református bizonyára ismeri egyháza történetét. Nyilván tud róla, hogy Ákontz-Kövér István főapát az ő egyházát üldöző ellenreformáció sikeréért dolgozott. Vélemény.

MTI-OS/hvg.hu Itthon

Beszól a török nagykövetség a veszprémi örmény emlékműre

Az emlékműveknek "a gyűlölet éltetése és az ellentéteken alapuló ellenséges érzület megfogalmazása helyett" a barátság talaján kellene állniuk a török nagykövetség szerint. A "népirtás" egy jogi terminus, az 1915-ös események tekintetében pedig nincs konszenzus ezzel kapcsolatban – írták.

fm Nagyítás

Pusztító földrengés, könnyes hazatérés és a magyar szavazó a hét képein

Hatalmas erejű földrengés rázta meg Nepált, amiben több mint hétezren vesztették életüket. Szombaton megszületett a világ legjobban várt babája, Tóásó Előd pedig hatévnyi börtön után hazatért Bolíviából. Itthon botrány lett az Éden Hotelből, a politikusok kolbásszal, ingyen ívóvízzel és kerti törpékkel "kényeztették" a szavazókat. Képes válogatásunk a hét fontosabb eseményiől.

MTI Világ

Putyin az ukrajnai konfluktusra célozgatott az örmények megemlékezésén

Örményország semmit sem felejt – mondta pénteken Szerzs Szargszján államfő az egykori Oszmán Birodalom területén az örmények ellen elkövetett tömeggyilkosságok századik évfordulóján tartott jereváni megemlékezésen. Az orosz elnök pedig arról beszélt, hogy a tömegmészárlásokat semmi sem igazolhatja.

MTI Világ

Törökország szerint rágalmazott Ferenc pápa

Rágalmazásnak nevezte Ferenc pápának az örmény népirtásról mondott szavait a Törökország római szentszéki nagykövetsége által hétfőn kiadott közlemény. Az olasz sajtó szerint a törökök ezzel befagyasztották uniós közeledésüket.

MTI Világ

Nem elégedettek Erdogan szavaival az örmények

Recep Tayyip Erdogan török kormányfő szerdán Törökország nevében részvétét nyilvánította az Oszmán Birodalomban elkövetett mészárlások során "1915-ben meggyilkolt örmények unokáinak". Az örmények azonban továbbra is úgy látják, hogy Erdoganék a "teljes tagadás politikáját" követik.

MTI Világ

Erdogan bocsánatot kért az örményektől

Recep Tayyip Erdogan török kormányfő szerdán Törökország nevében részvétét nyilvánította az Oszmán Birodalomban elkövetett mészárlások során "1915-ben meggyilkolt örmények unokáinak".

Zubor Zalán Tudomány

Az örmények bosszúja lecsapott a tömeggyilkosokra

Titkos bosszúálló hálózat végzett az örmény népirtás felelőseivel az első világháború után. A török háborús bűnösökre vadászó ún. „Nemeszisz-hadművelet” ügynökének, Soghomon Tehliriannak a büntetőpere egyik ihletője volt a nemzetközi büntetőjognak, így a nürnbergi pereknek. De a 97 évvel ezelőtt kezdődő örmény genocídium sokak szerint modellül szolgált más 20. század más népirtásokhoz is.

1 2

A címlapról ajánljuk
Még több hír a Nissan támogatásával